Nagyvilág

Obama hátradőlhet, a Szenátus is az iráni atommegállapodás mellett

Megszavazta az amerikai szenátus az iráni atommegállapodást, bár a republikánusok még meg akarják torpedózni. Barack Obama így nagy sikert könyvelhet el, noha nem sikerült a pártok közötti árkot betemetnie.

Hiába költött dollármilliókat Izrael az iráni atomtámadás meghiúsítására, nem jött be a számítása: az amerikai Szenátus leszavazta a megállapodás megvétózására szánt republikánus javaslatot. Ezzel Barack Obamának nem kell majd az elnöki vétójával élnie – írja a New York Times. A lap hozzáteszi, nem volt egyszerű összegyűjteni a megfelelő számú szavazatot, sok demokrata szenátor megingott, hogy a szavazókörzetük polgárainak vagy az elnöknek fejezzék ki lojalitásuk.

Chuck Schumer szenátor megköszönte minden kollégának, hogy igennel szavazott és Obama Irán elleni harcát méltatta. Persze a látszattal ellentétben a republikánusok se jártak rosszul a megállapodással, mivel az egészségügyi reform mellett ezt is a demokrata jelöltre olvashatják majd a jövő évi kampányban. Mitch McConnell, a republikánus frakció vezére azt mondta, a biztonság kedvéért még egyszer benyújtják a javaslatukat, hadd derüljön ki, mennyire stabil az Obama mögött álló szenátorok hűsége.

A NY Times szerint Obama 2008-as választási ígérete a két párt közötti szakadék betemetéséről ígéret maradt. Az egészségügy átalakítása és az iráni megállapodás is a republikánusok hangos ellenzése ellenére ment át. Most is olyan hangok vannak, hogy ez nem szolgálja majd Izrael biztonságát és nagyon csalódott a konzervatív oldal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik