Nagyvilág

Egy nap alatt 7600 menekült érkezett Macedóniába

Mintegy 7600 migráns, többségében a szíriai háború elöl menekülő ember érkezett Macedóniába a szomszédos Görögországból 24 óra alatt, szerda estétől csütörtök estig – közölte pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyik képviselője a két ország határán. A menekültek egyre növekvő számban áramlanak a Balkánról Magyarország felé, azóta, hogy Görögország kompokkal Athénba szállítja a szigeteit elárasztó menekülteket. A görög fővárosból az emberek Macedónia északi része felé veszik az irányt.

Alexandra Krause, az UNHCR vezető tisztviselője hangsúlyozta: “Görög kollégáinktól arról értesültünk, hogy (az emberekkel teli) buszok úton vannak, jönnek, és folyamatosan érkeznek”.

A szkopjei 24vesti.mk nevű hírportál beszámolója szerint Macedóniában a mozdonyvezetők sztrájkja miatt továbbra sem közlekednek a menetrend szerinti vonatok a görög-macedón határon fekvő Gyevgyelija és az északi, macedón-szerb határon lévő Tabanovce között. A migránsok ezért autóbuszokkal és taxikkal jutnak el egyik határtól a másikig.

A vasúti hatóságok néhány szerelvényt ugyan elindítottak a határ felé, amelyekkel mintegy kétezer migráns kelt útra, a többi, körülbelül négyezer menedékkérő pedig autóbuszokkal és taxikkal utazott. Mintegy ötven busz és ötven taxi közlekedik a két határállomás között, becslések szerint 5-6 ezren haladnak át az országon naponta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik