Nagyvilág

Csütörtökön 7038 Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe

Csütörtökön a várt 6 ezernél jóval több, 7038 Magyarországról indult menedékkérő érkezett Ausztrián keresztül vonattal Münchenbe a helyi hatóságok pénteki összesítése szerint. Szombat óta így már 40 ezernél is több menedékkérő érkezett a bajor fővárosba. A hét végén körülbelül 20 ezer, hétfőn pedig további 4400, kedden 3350, szerdán 6200 ember megérkezését jegyezték fel.

A müncheni főpályaudvaron a rendőrök és az önkéntesek rutinosan kezelik a lassan állandósuló rendkívüli helyzetet. A hatóságok felkészültsége csütörtökön is megfelelő volt – mondta a felső-bajorországi közigazgatási régió vezetőségének szóvivője.

Az embereket a szokásos eljárással, a tartományok közötti tehermegosztást szabályozó rendszer alapján osztják el a 16 tartomány között. Csütörtökön több különvonat mellett 43 busz is az újonnan érkezett menedékkérőket szállította bajorországi vagy más tartományokban fekvő szállásokra – számolt be br.de című hírportálján a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság.

Kemény kritikák

Pénteki lapinterjúkban a bajor konzervatív CSU két befolyásos politikusa is élesen bírálta a szövetségi kormányt a Magyarországról elindult menedékkérők beengedése miatt. Markus Söder bajor pénzügyminiszter és Hans-Peter Friedrich volt szövetségi belügyminiszter, a CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag) frakciójának helyettes vezetője egyaránt hangsúlyozta, hogy iszlamista terroristák is érkezhetnek a Magyarországról elindult menedékkérők között.

Ugyanakkor egy pénteken ismertetett reprezentatív felmérés szerint a németek túlnyomó többsége helyes döntésnek tartja a Magyarországról Ausztrián keresztül érkező emberek beengedését. A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített, Politbarometer nevű kutatássorozat szeptemberi eredményei alapján a németek 66 százaléka szerint a szövetségi kormány jó, 29 százaléka szerint rossz döntést hozott. A németek 85 százaléka úgy véli, a döntés következménye az lesz, hogy még több menedékkérő indul útnak Németország felé. Ugyanakkor az augusztusi 60 százalékról 62 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint Németország megbirkózik a menekülthullámmal, és 37-ről 35 százalékra csökkent azok aránya, akik nem bíznak ebben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik