Nagyvilág

A svéd miniszterelnöknek nem tetszik, hogy Dánia átengedi a menekülteket

Dánia szabad utat enged a menedékkérőknek, hogy területén keresztül Svédországba vagy más északi országba utazzanak – jelentette be csütörtökön a dán rendőrség főnöke. “Nem állíthatjuk meg azokat a külföldieket, akik nem akarnak menedéket kérni (Dániában)” – mondta nyilatkozatában Jens Henrik Hoejbjerg, aki szerint a dán hatóságoknak nincs más választásuk, mint tovább engedni őket, szabadon utazzanak, ahová csak akarnak.

Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök rendkívüli tanácskozásra hívta össze a politikai pártok vezetőit, ezután pedig “teljes támogatásáról” biztosította a rendőrség döntését. A jobbközép irányzatot képviselő kormányfő elmondta, hogy legalább 3200 menekült lépett be Dánia területére vasárnap óta, közülük 668 ember folyamadott menedékért ebben az országban, többségük azonban tovább akar utazni Svédországba, Norvégiába vagy Finnországba.

Dánia biztonságos ország, ahol jól lehet élni

Különösen a svédországi, “gáláns” menekültpolitika vonzza őket, akárcsak az, hogy sokuknak hozzátartozóik, rokonaik élnek ott. Emiatt az utóbbi napokban több száz menedékkérő nem volt hajlandó regisztráltatni magát, ujjlenyomatot sem engedett venni Dániában.  A kormány válságülése után Rasmussen miniszterelnök azt mondta: ”Ha az emberek háború, illetve konfliktusok elől menekülnek, és Dániába jönnek, úgy gondoljuk, hogy olyan országba érkeznek, amelyik biztonságos, illetve ahol jól lehet élni”. Az ország területére belépett mintegy 3200 migráns közül kevesebb mint 670 ember folyamodott menekültstátusért Dániában.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök az uniós előírások betartására hívta fel a figyelmet, elsősorban arra, hogy a menedékkérőket abban az EU-tagországban kell regisztrálni, ahová először belépnek. Ennek alapján szerinte “szerencsétlen” lépés volt a dán hatóságok részéről, hogy Svédországba “küldik tovább” a migránsokat. Morgan Johansson svéd igazságügyi és bevándorlási miniszter már szerdán arról tájékoztatta Inger Stojberg integrációs és lakáspolitikáért felelős dán minisztert, hogy a svéd kormány nem fogadhatja be törvényes keretek között a Dániából beutazni kívánó menedékkérők százait.

A korábbi híradások szerint csütörtökön ismét megindult a vasúti forgalom a német-dán határon, Flensburg és Padborg között. A Reuters jelezte: mivel a menedékkérők zöld fényt kaptak a dánoktól, a következő órákban sokan vonattal fognak utazni Koppenhágába, ahonnan rövid idő alatt eljuthatnak Malmöbe az Öresund-hídon keresztül. A svéd migrációs ügynökség szerint az elmúlt hetekben 13 700-an érkeztek az országba, közülük vasárnap óta 686 ember kért menedékjogot Malmöben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik