Nagyvilág

A pápának köszönhetik az amnesztiát a kubai rabok

Több mint háromezerötszáz elítéltet részesítettek közkegyelemben a kubai hatóságok Ferenc pápa közelgő látogatása előtt.

A végrehajtó hatalom legfőbb szervének számító kubai államtanács “úgy döntött, hogy szabadon enged 3522 rabot őszentsége Ferenc pápa látogatásának alkalmából” – írták az országot kormányzó Kubai Kommunista Párt hivatalos orgánumának számító újságban – közölte a Granma című lap pénteken.

57 ezren raboskodnak

A kegyelemben részesített őrizetesek között főként 60 évnél idősebbek, 20 évnél fiatalabbak, nők, krónikus betegségben szenvedők és külföldiek vannak. A kiválasztásnál az elítéltek magaviseletét, büntetésük hosszát, egészségügyi állapotát, valamint az általuk elkövetett bűncselekmény jellegét vették figyelembe.

Néhány “humanitárius kivételtől” eltekintve a gyilkosság, rablás, pedofil bűncselekmény, kábítószer-csempészet, erőszakos cselekmény és államellenes bűntény vádjában elítéltek őrizetben maradnak.

Az amnesztiarendelet a kihirdetése után 72 órával lép hatályba a Granma tájékoztatása szerint.

A hatóságok utoljára 2012-ben hozták nyilvánosságra, hogy hányan vannak bebörtönözve az országban. Akkor mintegy 57 ezren raboskodtak Kubában.

Raúl Castróval is találkozik

A katolikus egyházfő szeptember 19-én érkezik Kubába, ahol három napot fog eltölteni. Ferenc pápa ellátogat a fővárosba, Havannába, az északkeleti Holguínba, a délkeleti Santiago de Cubába, és a tervek szerint találkozik Raúl Castro kubai elnökkel.

A karibi szigetországban többször előfordult, hogy egy-egy magas rangú külföldi vendég látogatása előtt amnesztiát hirdettek. Így volt ez II. János Pál pápa 1998-as és XVI. Benedek pápa 2012-es látogatásakor is. Előbbi látogatásakor nagyjából háromszáz, utóbbi látogatásakor pedig mintegy háromezer elítéltek részesítettek kegyelemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik