Nagyvilág

Srebrenicai népirtás: nyolc szerb ellen emeltek vádat

srebrenica(960x640).jpg (Array)
srebrenica(960x640).jpg (Array)

A háborús bűnökkel foglalkozó szerbiai ügyészség tájékoztatása szerint a nyolc szerb vádlott a boszniai háború idején háborús bűncselekményeket követett el Srebrenica civil lakossága ellen. Azzal vádolják őket, hogy 1995. július 14-én a Srebrenicához tartozó kravicei hangárban több mint ezer muszlimot gyilkoltak meg. Az ottani tömegsír feltárásakor eddig több mint 1300 muszlim civil tetemét hantolták ki.

Vladimir Vukcevic háborús bűnökért felelős ügyész csütörtökön kijelentette: a vádemelés jól mutatja, hogyan viszonyul Szerbia a második világháború óta elkövetett legnagyobb európai háborús bűnhöz, és azt is, hogy egyetlen áldozatot, de egyetlen elkövetőt sem felejtenek el.

Srebrenica a boszniai háború (1992-95) idején az Egyesült Nemzetek Szervezetének védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a békefenntartók szeme láttára mindegy nyolcezer férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban lemészároltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) több ítéletében népirtásnak minősítette. Ezt tartják a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak Európában. Kutatócsoportok még mindig dolgoznak az áldozatok holttesteinek felkutatásán.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik