Nagyvilág

Rengeteg eső esett Japánban, elsodort egy hatvanezres falut

Japán keleti részén a heves esőzések következtében megáradt egy folyó, amely a gátat átszakítva elöntötte a közeli város egy részét. Az Ibaraki prefektúrában lévő Kinugava folyó mintegy 80 méteren átszakította a gátat és elöntötte a 65 ezer lakosú Dzsoszó város nagy részét.

A helyi katasztrófavédelem adatai szerint az ár több embert elsodort. A mentésben katonákat is bevetettek. A mentőalakulatok helikopterekkel is igyekeznek az embereket elszállítani az elárasztott területről. Sokan az épületek magasabb pontjára húzódva, kezükben ruhát lobogtatva próbálják észrevétetni magukat. A hömpölygő ár járműveket ragadott magával, illetve fából épült lakóházakat tépett le alapjairól. Egy nőnek nyoma veszett, házát sárlavina borította be.
A víz egy cég raktárából sok gázpalackot elsodort. A hatóságok felszólították a lakosokat, ha ilyen palackokra bukkannak, ne nyúljanak hozzájuk, mert elképzelhető, hogy azok megsérültek, és gáz szivárog belőlük.

MTI/AP/Kyodo News
MTI/AP/Kyodo News

A fővárost, Tokiót is heves esők érték, de a helyzet Ibaraki és Tocsigi prefektúrákban a legsúlyosabb. Ez utóbbi területen a hatóságok 90 ezer embert szólítottak fel otthonuk elhagyására. A Sinkanzen gyorsvonat közlekedését részlegesen felfüggesztették.  Japán középső és északkeleti részén az elmúlt három napban több mint 600-700 milliméter csapadék hullott.

A heves esőzéseket a kedden lecsapó Etau tájfun idézte elő. Az ország legnagyobb szigetét, Honsút ugyanakkor egy másik trópusi vihar, a Kilo is fenyegeti, amely hamarosan eléri partjait. A rendkívüli időjárási körülmények miatt szerdán az országban számos repülőgépjáratot töröltek, miközben a hatóságok mintegy félmillió embernek javasolták, hogy elővigyázatosságból hagyják el lakhelyüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik