Nagyvilág

ENSZ: ha korábban elég pénzt adnak, menekültválság sem lenne

A felajánló országok évtizedeken keresztül azt hitték, az a legolcsóbb megoldás, ha rágcsálni való mogyoróval látnak el bennünket – mondta az ENSZ menekültügyi tisztviselője.

Andrew Harper, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jordániai képviselője szerint a menedékkérők mostani beözönlése Európába részben annak tulajdonítható, hogy a donorok az elmúlt években nem biztosítottak megfelelő mennyiségű segélyt a közel-keleti országokban menedéket kereső szíriaiaknak.

4 millió szír menekültet próbálnak ellátni

Az AP-nek nyilatkozva elmondta: abban látja az Európát érintő mostani menekültválság egyik okát, hogy a donorok az “olcsóbb megoldást” választották. Ahelyett, hogy két-három évvel ezelőtt megfelelő értékű felajánlásokat tettek volna a segélyszervezeteknek a Libanonba vagy Jordániába menekült szíriaiak megsegítésére, alig csordogáló segélyekkel kényszerítik e szervezeteket a legsúlyosabb humanitárius helyzet kezelésére.

“(A donorok) évtizedeken keresztül azt hitték, az a legolcsóbb megoldás, ha rágcsálni való mogyoróval látnak el bennünket” – mondta Harper, utalva arra, hogy a Szíriával szomszédos országokban mintegy négymillió szír menekültet próbálnak ellátni.

500 millió dollár a hiány

 

Csakhogy az erősen alulfinanszírozott segélyszervezetek alaposan megcsappant élelmiszer- és pénzsegélyeket tudtak csak szétosztani. Az UNHCR is az idén ötven százalékos, mintegy 500 millió dolláros hiánnyal küszködik a szíriai válság megoldására szánt segélykereten belül.

Ez az oka annak, hogy oly sokan Európa felé veszik az irányt – vélekedik az ENSZ-tisztségviselő. Jordánia ráadásul megszigorította a menedékre váró szíriaiak befogadásának a menetét. Ez az ország egyébként már jelenleg is 630 ezer szíriai menekültnek ad otthont – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik