Nagyvilág

Elfoghatták az iszlámot bíráló bloggerek gyilkosát

A bangladesi biztonsági erők elfogtak csütörtökön egy iszlamista vezetőt, akit két ateista blogger meggyilkolásával gyanúsítanak – közölték a hatóságok. A betiltott Anszarullah Bangla Team iszlamista mozgalmat vezető Mohammad Abul Basárt a rendfenntartók két társával együtt vették őrizetbe a fővárosban, Dakkában.”Ananta Bidzsoi Dasz és Avidzsit Roj meggyilkolásával gyanúsítjuk őket” – közölte egy rendőrségi szóvivő.

Ananta Bidzsoi Daszt maszkot viselő emberek támadták meg májusban, és bozótvágó késekkel meggyilkolták. A férfi a bengáli nyelvű, Szabad Elme nevű internetes naplónak dolgozott, amely hevesen bírálta az iszlámot a többségében muzulmánok lakta országban.

Bűn: tudományos érvelés

Avidzsit Rojt, a vallási szélsőségességgel és a tudományos érveléssel foglalkozó blog alapítóját február végén ölték meg ismeretlenek. Roj a Dakkai Egyetem könyvvásáráról tartott hazafelé a feleségével, amikor egy ismeretlen csoport húsvágó bárdokkal megtámadta őket a zsúfolt utcán.

Az idei évben már négy, világi nézeteket valló bloggert gyilkoltak meg Bangladesben. Radikális iszlamista szervezetek korábban azt követelték, hogy az ateista bloggereket istenkáromlás miatt végezzék ki a hatóságok.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet az ügy kapcsán hangsúlyozta, a bangladesi hatóságoknak erős üzenetet kell küldeniük, hogy nem fogják eltűrni az eltérő véleményen lévők elnémítását célzó gyilkosságokat. Bangladesben az iszlám az államvallás, az országot azonban a brit jogrendszeren alapuló szekuláris törvények alapján kormányozzák. Sejk Haszina Vazed miniszterelnök korábban többször kijelentette, nem fog behódolni a vallási alapú politizálásért küzdő szélsőségeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik