Nagyvilág

Porosenko: hadiállapot esetén nem lesz alkotmánymódosítás

Az államfő szavai szerint az alkotmánymódosítás sorsa a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus rendezését célzó minszki megállapodások teljesítésének folyamatától függ.

Ha Moszkva mégis úgy dönt, hogy eltemeti a minszki megállapodásokat, akkor visszatérünk az eredeti alkotmányhoz – szögezte le Porosenko. “Ha ne adj isten, a helyzet odáig fajul, hogy hadi- vagy szükségállapotot kell bevezetnünk, akkor semmiféle szavazás nem lesz az alaptörvény módosításáról” – tette hozzá.

Porosenko többször – legutóbb szeptember 5-én, az első minszki megállapodás megkötésének egyéves évfordulóján – hangoztatta, hogy szerinte nincs alternatívája a fehérorosz fővárosban létrejött egyezségeknek, ha Ukrajna vissza akarja kapni a szakadár kelet-ukrajnai területeket, és ki akarja szabadítani a megszállt térségben, illetve Oroszországban bebörtönzött foglyokat.

Augusztus 31-én szavazta meg a törvényhozás első olvasásban a decentralizációs alkotmánymódosítást, ami után a javaslatot ellenző radikális tüntetők megrohamozták a parlament épületét, és nekitámadtak a rendfenntartóknak. Egy tüntető gránátot dobott a rendőrsorfal mögé. A robbanás következtében, illetve a zavargás megfékezése közben legalább három ukrán nemzeti gárdista életét vesztette, és 140-en sérültek meg, zömében szintén gárdisták és rendőrök.

Az alkotmánymódosítást első olvasásban 265 képviselő támogatta. A végleges szavazáskor azonban már a 450 fős ukrán parlament kétharmadának, azaz több mint 300 képviselőnek a szavazata szükséges az előterjesztés elfogadásához. Az Oleh Ljasko vezette populista Radikális Párt bizonyosan továbbra sem támogatja majd az alkotmány módosítását, mivel az augusztus 31-i szavazás után 21 tagú frakciójával kilépett a kormánykoalícióból. Még nem tudni, hogy a parlament mikor tűzi napirendjére a végső szavazást az alkotmánymódosításról.

A regionális fejlesztési tanács ülésén Porosenko bejelentette, hogy rendeletet írt alá az október 25-én tartandó helyhatósági választások tiszta, demokratikus és átlátható lebonyolításának biztosításáról. Kiemelte, hogy október 25-én arányossági elvre épülő, nyílt listás választások lesznek Ukrajnában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik