Nagyvilág

ET-bizottság: a dublini rendszer összeomlott

A 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének migrációs bizottsága új tehermegosztási mechanizmus létrehozását, a jóváhagyott menedékkérelmek kölcsönös elismerését, és az “európai menekült” jogállás megteremtését szorgalmazza.

A bizottság szerint a dublini szabályok “emberi ára elfogadhatatlanul magas”, a résztvevő tagállamoknak pedig tetemes költséget jelentenek a hosszadalmas és bonyolult eljárások. A dublini rendszer működését az is akadályozza, hogy arra a megalapozatlan feltevésre épül, hogy minden tagállam képes védelmet nyújtani a menedékkérőknek és megbirkózni a benyújtott kérelmek mennyiségével.

Az európai menekültrendszer egészének mélyreható reformja nélkül fennáll annak veszélye, hogy részes államok kilépnek a dublini rendszerből, vagy felfüggesztik az alkalmazását, ami káoszt és zavart okozna – áll az Európa Tanács által kiadott közleményben.

A bizottság által elfogadott állásfoglalást az ET parlamenti közgyűlése őszi ülésszakán, a hónap végén vitatja majd meg. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik