Nagyvilág

A csehek le fogják szavazni a kvótarendszert

A cseh kormány felhatalmazta szerdán Milan Chovanec belügyminisztert, hogy az európai uniós tagországok belügyminisztereinek a migrációs válság megoldásáról szeptember 14-ére Brüsszelbe összehívott tanácskozásán utasítsa el a menedékkérőkre vonatkozó kötelező befogadási kvótákat – közölték a cseh kormány ülésének szünetében, szerdán Prágában.

A Bohuslav Sobotka miniszterelnök vezette koalíciós kabinet egyúttal megerősítette, hogy továbbra is kitart a kötelező kvótákat elutasító álláspontja mellett, amely a visegrádi négyek közös álláspontja is.

A cseh kormányfő sajtóközleményében elégedettségét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság az új javaslataiban már nemcsak a kötelező befogadási kvótákra összpontosítja figyelmét, hanem hosszú távú szisztematikus megoldásra törekszik. Prága szerint a kötelező befogadási kvótákról folyó vita “csak késlelteti Európát a szükséges döntések meghozatalában”.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban újonnan azt javasolta, hogy az uniós tagországok vállaljanak kötelezettséget 160 ezer menekült befogadására a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagországtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól. Az új javaslat szerint Csehországnak további 3000 menekültet kellene befogadnia. Prága korábban kötelezettséget vállalt arra, hogy 2017 végéig 1500 menekültet vállal.

Prága szerint azonban nincs értelme tovább emelni az átvételi számokat, ha nem működik a közös európai rendszer. A migránsokat azonnal az EU határán kell feltartóztatni. Ezt követően el kell osztani őket azokra, akik jogosultak a menekültstátusra, és azokra, akik gazdasági menekülteknek minősülnek, és akiket vissza kell küldeni országukba.

“Méltányoljuk az Európai Bizottság eddigi javaslatait, amelyek ebbe az irányba mutatnak. Ahhoz azonban, hogy jogilag kikényszeríthető legyen a migránsok átvétele, az EU-nak egyértelmű és kikényszeríthető szabályokra van szüksége, amelyek biztosítják ezeket a kulcsfontosságú funkciókat” – olvasható abban a felhatalmazásban, amelyet a kormány Milan Chovanec belügyminiszternek adott.

A belügyminiszternek Brüsszelben azt is világossá kell tennie, hogy Csehország nem bújik el a migránsok elől, és részt akar venni a probléma megoldásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik