Nagyvilág

Török szárazföldi egységek léptek be Irakba

A művelet célja azoknak a kurd lázadóknak a “forró nyomon való üldözése”, akiknek a hatóságok szerint köze van a Törökország déli részén, az iraki határ közelében vasárnap elkövetett támadáshoz. Török hivatalos közlések szerint két jármű aknákra hajtott, amelyeket a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadószervezet fegyveresei telepítettek. Az incidensben tizenhat katona vesztette életét, a PKK 1993 májusa óta nem követett el ilyen súlyos támadást. Ahmet Davutoglu török kormányfő hétfőn este arra figyelmeztette a PKK-t, hogy a török hatóságok felszámolják a szervezetet. A gerillák kedden azonban Törökország keleti határvidékén, Igdir tartományban újabb rajtaütést hajtottak végre, amelyben legalább 14 rendőr vesztette életét, két társuk pedig megsebesült.

“Ez egy rövid távú intézkedés, amelynek az a célja, hogy megakadályozza a terroristákat az elmenekülésben” – mondta a neve elhallgatását kérő tisztviselő az iraki szárazföldi művelettel kapcsolatban.

A török Dogan hírügynökség meg nem nevezett katonai forrásokra hivatkozva közölte, hogy a török hadsereg különleges egységének két zászlóalja lépett be Irak területére. A szárazföldi csapatokat a levegőből harci repülőgépek támogatják. Az Anadolu hivatalos török hírügynökség arról számolt be, hogy a török légierő a PKK észak-iraki állásaira kedden mért csapásokkal 35-40 terroristával végzett.

Recep Tayyip Erdogan megígérte kedden, hogy nem fogják átengedni az országot a terroristáknak. A török államfő egy televíziós beszédében úgy fogalmazott, hogy “nem engedtük át és nem is fogjuk átengedni ezt a nemzetet három vagy öt terroristának”.

A PKK és a török biztonsági erők között hároméves tűzszünet után, a kurdok ellen július 20-án elkövetett suruci merényletet követően újultak ki az összecsapások. Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet számlájára írt terrorakcióval kapcsolatban a PKK azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy nem védelmezik a kurdokat, ezért ismét támadásokba kezdett a török biztonsági erők ellen. A török légierő válaszul július 24. óta légicsapások sorozatát méri a PKK észak-iraki és délkelet-törökországi állásaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik