Nagyvilág

Baltimore 6,4 millió dollárt fizet a rendőri őrizetben meghalt fekete fiatal családjának

A Freddy Gray halálért való felelősséggel megvádolt hat rendőr közül az elsőnek a pere körülbelül egy hónap múlva kezdődik. A két év alatt, két részletben kifizetendő kártérítés, amelyet szerdán még jóvá kell hagynia a város költségvetési bizottságának is, nem érinti a rendőrök büntetőjogi felelősségre vonásának kérdését.

Stephanie Rawlings-Blake baltimore-i polgármester kijelentette, hogy az egyezség nem tekintendő állásfoglalásnak az érintett rendőrök bűnösségének vagy ártatlanságának kérdésében. Blake szerint a kiegyezés elejét veszi egy hosszas és költséges kártérítési pereskedésnek.

Az áldozatot, a 25 éves Freddie Grayt április 12-én vették őrizetbe, miután “szemkontaktust teremtett” a rendőrökkel, és futni kezdett előlük. Az afroamerikai fiatalember az eljárás során súlyos nyakigerinc-sérülést szenvedett, amelybe egy hét múlva belehalt. Gray április 27-i temetése nyomán zavargások törtek ki Baltimore-ban, az Egyesült Államok több másik nagyvárosában pedig tiltakozások voltak. A rendbontások miatt öt napig rendkívüli állapot és éjszakai kijárási tilalom volt érvényben a marylandi nagyvárosban.

Marlyn Mosby baltimore-i államügyész vádat emelt mind a hat rendőr ellen, akinek köze volt Gray őrizetbe vételéhez. A legsúlyosabb bűncselekményt, a szándékos emberölést a fiatalembert a rendőrségre szállító furgon vezetőjének, Caesar R. Goodsonnak a számlájára rótta, akit ezért 30 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatnak. (A kezén-lábán megbilincselt Gray, akinek biztonsági övét nem kapcsolták be, a szállítás közben sérült meg végzetesen.)

A hat rendőr felelősségét egyenként fogja mérlegelni a bíróság. A The Wall Street Journal összesítése szerint Baltimore városa 2010 és 2014 között 12 millió dollár kártérítést és bíróság által megítélt bírságot fizetett ki rendőri túlkapások miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik