Külföld

Baltimore 6,4 millió dollárt fizet a rendőri őrizetben meghalt fekete fiatal családjának

24.hu
24.hu

2015. 09. 08. 21:46

A Freddy Gray halálért való felelősséggel megvádolt hat rendőr közül az elsőnek a pere körülbelül egy hónap múlva kezdődik. A két év alatt, két részletben kifizetendő kártérítés, amelyet szerdán még jóvá kell hagynia a város költségvetési bizottságának is, nem érinti a rendőrök büntetőjogi felelősségre vonásának kérdését.

Stephanie Rawlings-Blake baltimore-i polgármester kijelentette, hogy az egyezség nem tekintendő állásfoglalásnak az érintett rendőrök bűnösségének vagy ártatlanságának kérdésében. Blake szerint a kiegyezés elejét veszi egy hosszas és költséges kártérítési pereskedésnek.

Az áldozatot, a 25 éves Freddie Grayt április 12-én vették őrizetbe, miután “szemkontaktust teremtett” a rendőrökkel, és futni kezdett előlük. Az afroamerikai fiatalember az eljárás során súlyos nyakigerinc-sérülést szenvedett, amelybe egy hét múlva belehalt. Gray április 27-i temetése nyomán zavargások törtek ki Baltimore-ban, az Egyesült Államok több másik nagyvárosában pedig tiltakozások voltak. A rendbontások miatt öt napig rendkívüli állapot és éjszakai kijárási tilalom volt érvényben a marylandi nagyvárosban.

Marlyn Mosby baltimore-i államügyész vádat emelt mind a hat rendőr ellen, akinek köze volt Gray őrizetbe vételéhez. A legsúlyosabb bűncselekményt, a szándékos emberölést a fiatalembert a rendőrségre szállító furgon vezetőjének, Caesar R. Goodsonnak a számlájára rótta, akit ezért 30 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatnak. (A kezén-lábán megbilincselt Gray, akinek biztonsági övét nem kapcsolták be, a szállítás közben sérült meg végzetesen.)

A hat rendőr felelősségét egyenként fogja mérlegelni a bíróság. A The Wall Street Journal összesítése szerint Baltimore városa 2010 és 2014 között 12 millió dollár kártérítést és bíróság által megítélt bírságot fizetett ki rendőri túlkapások miatt.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.