Nagyvilág

Az Iszlám Állam terroristáját látták menekültként belépni, nem is tévedhettek volna nagyobbat

A férfi nem az Iszlám Állam terroristája volt, hanem pont ellene harcolt, a Facebookon posztoló felhasználó már bocsánatot kért.

A Facebookon vírusszerűen terjedt az előtte-utána jellegű fényképmontázs, amelyen a férfit 2014 májusában egyenruhában ábrázolja a harcost, majd 2015 augusztusában, menedékkérőként a Macedón határon.

„Emlékeztek erre a srácra? Tavaly az Iszlám Állam fotóján pózolt, most pedig ’menekült’ Akkor minket megszivattak, vagy mi!”- írta Peter Lee Goodchild a fotóhoz, amit több mint 70 ezren osztottak meg.

A képpel elsősorban a menekültellenes kommentelők illusztrálták a bevándorlók okozta terroristaveszélyt, mondán itt a bizonyíték, hogyan osonnak be a terroristák a menekültek között.  A gond csak az, hogy valójában a szíriai lázadók egy korábbi parancsnoka látható, aki később menedékkérelemmel érkezett Európába.

A téves megosztásért a BBC Trendsnek Goodchild elmondta, hogy bocsánatot kér mindenkitől, akinek ezzel fájdalmat, vagy nehézséget okozott. Igazából jó szándékból akarta közzétenni a képet, de hibázott a tények ellenőrzésekor.

A köztévé M1-es műsorán, még kedden délután hat körül is ezzel a képpárral illusztrálták a menekültek által generált biztonsági veszélyhelyzetet, amit a terroristák beszivárgása jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik