Nagyvilág

Amerika is kiveheti részét a menekültválságból

Több választ is fontolgat az amerikai kormány a menekültválság miatt, egyebek közt menekültek letelepítését – közölte hétfőn a Fehér Ház szóvivője. Az MTI idézi Peter Boogaardot, aki azt írta: rendszeres kapcsolatban vannak azokkal a közel-keleti és európai országokkal, melyekre nagy nyomás nehezedik a menekülthullám miatt és megjegyezte: az Egyesült Államok eddig négymilliárd dollár humanitárius segélyt és segítséget nyújtott a szíriai válság kezdete, 2011 óta.

A szíriai polgárháború kitörése óta az Egyesült Államokban 1500 szíriai menekültet telepítettek le, ez a szám azonban eltörpül az Európába érkezők mellett. Barack Obama amerikai elnök kongresszusi jóváhagyás nélkül is elrendelhetné, hogy Amerika több szíriai menekültet fogadjon, de egy korábbi hasonló kísérlet már komoly ellenállásba ütközött. Májusban 14 demokrata szenátor sürgette, hogy az Obama-kormány telepítsen be 65 ezer szíriait az Egyesült Államokba, de a képviselőház belbiztonsági bizottságának republikánus elnöke levélben tiltakozott még az idén betelepítendő csaknem kétezer szíriai befogadása ellen is.

Az áttelepítésre jogosultakat az ENSZ menekültügyi főbiztosának hivatala válogatja ki. Őket amerikai konzuli és biztonsági szervek tisztségviselői szűrik meg, mielőtt megengednék nekik, hogy az Egyesült Államokba tartó repülőgépekre szálljanak. Az Egyesült Államok a közel-keleti országokba menekült szíriai menedékkérők ügyét mérlegeli – ezekbe mentek a legtöbben közülük –, az európai országokban nem végez ilyen tevékenységet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik