Nagyvilág

Hadgyakorlattal cidrizteti a Nyugatot Putyin

Putyin szentpétervári hadgyakorlaton (putyin, szentpétervár, hadgyakorlat, ukrajna, )
Putyin szentpétervári hadgyakorlaton (putyin, szentpétervár, hadgyakorlat, ukrajna, )
Potom 95 ezer emberrel tartanak hadgyakorlatot a középső orosz katonai körzetben. A hirtelen elrendelt gyakorlat persze semelyik másik ország ellen nem irányul.

Váratlan hadgyakorlatot rendelt el hétfőn Vlagyimir Putyin orosz államfő Oroszország központi katonai körzetében. “Az elnök parancsának megfelelően teljes készültségbe helyezték a központi katonai körzet csapatait, más katonai körzetek légierejének egy részét, a hadsereg légi szállítású (deszantos) erőit és a katonai szállító repülőgépeket” – jelentette be Szergej Sojgu védelmi miniszter, a részt vevő katonák számát azonban nem árulta el.

A nagy hatótávolságú katonai repülőgépeket szintén készenlétbe helyezték. A harckészültség ellenőrzését célzó rendkívüli hadgyakorlat szombatig fog tartani. A központi katonai körzet a Volga és az Urál térségét, valamint Nyugat-Szibériát foglalja magában, főhadiszállása Jekatyerinburgban van. Legnyugatibb csücske mintegy 400 kilométerre van Ukrajnától. A négy orosz katonai körzet közül ennek a területe a legnagyobb: 7,06 millió négyzetkilométerre terjed ki, ami az ország területének kb. 40 százaléka.

A Krímnél is volt gyakorlat

A Fekete-tengeri orosz flotta hétfőn fejezte be gyakorlatozását a jogilag Ukrajnához tartozó, azonban Oroszország által tavaly bekebelezett Krímnél. Vlagyimir Putyin, aki az orosz fegyveres erők főparancsnoka is, az utóbbi időben számos harckészültségi gyakorlatot elrendelt. A hadsereg tavaly óta gyakorlatozott a Bajkálon túli térséget és az orosz Távol-Keletet magába foglaló keleti körzetben, valamint az Északi-sarkvidéken is.

A NATO korábbi közlése szerint komoly aggodalmat váltanak ki az orosz hadsereg készültségének “váratlan ellenőrzései”, amik hozzájárulnak a bizonytalanság megteremtéséhez Európában. A szervezet szerint minden államnak joga van hadgyakorlatot tartani, amíg azt a nemzetközi kötelezettségei keretében végzi. A meglepetésszerű, előre nem látható és váratlan katonai manőverek azonban hozzájárulnak a bizonytalansághoz.

Egyetlen Oroszországgal határos államot sem fenyegetnek az orosz hadgyakorlatok – jelentette ki Szergej Koselev, az orosz védelmi minisztérium nemzetközi katonai együttműködési igazgatóságának vezetője a külföldi katonai attaséknak tartott tájékoztatón.

Csak 95 ezer katona

Andrej Kartapolov, az orosz vezérkar műveleti főosztályának parancsnoka hozzátette, hogy a központi katonai körzetben elrendelt hadgyakorlat “semmiképpen sincs összefüggésben azokkal a változásokkal, amik a nemzetközi katonai-politikai helyzetben, illetve a közép-ázsiai térségben következtek be”. A mostani váratlan ellenőrzés a Centr-2015 fedőnevű hadgyakorlat előkészítési szakaszát jelenti.

Kartapolov szerint a fegyveres erők személyi állományából mintegy 95 ezer főt és több mint hétezer haditechnikai eszközt, továbbá 170 repülőgépet vonnak be a gyakorlatba. A központin kívül más katonai körzetekből is részt vesznek a légierő egyes egységei, szállító repülőgépei és légideszant csapatok.

A vezérkar képviselője arról is beszámolt a külföldi attaséknak, hogy a fegyveres erők harckészültsége mellett azt is ellenőrzik, fel vannak-e készülve a szövetségi szintű végrehajtó hatalmi szervek, illetve Baskírföld, valamint a Novoszibirszki, a Szamarai és a Cseljabinszki régió egy feltételezett háborús helyzetre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik