Nagyvilág

Orbán nem teszi ki az ablakba, amit a német és osztrák lapoktól kapott

„Mi van már ezzel a Magyarországgal?”

– teszi fel a kérdést Stephan Löwenstein, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung publicistája a lap legfrissebb számában. Az újságíró szerint Orbán Viktorról gyakran mondják, hogy jól érzi, mit kíván a magyar nyilvánosság, de sok magyar választó már belefáradt állandó harci retorikájába és szakmaiatlan eredményekkel járó törvényhozási rögtönzéseibe. Orbán most a migrációt tette meg fő kampánytémává, eszközei közt van a sugalmazó kérdésekkel operáló hangulatfelmérés, a plakátkampány és a hatástalan, de hatalmas jelképes jelentőséggel bíró határkerítés is.

A Süddeutsche Zeitung

„Orbán dühöngése”

címmel közölt kommentárt. Cathrin Kahlweit szerint Orbán durva világképében Magyarország áldozat. A miniszterelnök azon igyekszik, hogy „a kis országot, mint szigetet az óceánban” elzárja a nemzetközi válságoktól, azt gondolja, hogy Magyarország „egy nép, egy hit, egy eszme”, de politikája történelmietlen, embertelen és nem keresztényi, de még csak nem is realista.

A Spiegel Online

„Menekültkáosz Magyarországon: buta, elbizakodott, Orbán”

címmel közölt írást. A szerző, Keno Verseck szerint a magyar miniszterelnök tudatosan engedte elmérgesedni a menekültválságot, neki csak a következő választási győzelme a fontos. Orbántól nem várható emberséges, fenntartható hozzájárulás a válság megoldásához, mert szüksége van az eszkalálódásra és a polgárháborús körülményekre.

Az ARD német köztelevízió

„Uniós menekültpolitika – európai helyett önző”

címmel közölte Kai Küstner kommentárját. Az újságíró szerint a menekültválságban az egyes államok önző magatartása a meghatározó, ennek leghangosabb képviselője Orbán Viktor, aki nyilvánvalóan tart attól, hogy országában a konkurencia jobbról megelőzi, ezért félelmet gerjeszt. Küstner szerint ideje, hogy Angela Merkel beszéljen párttársával.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök túszként használta a menekülteket

uniós szinten folytatott tárgyalásain annak érdekében, hogy több támogatást kapjon – véli az osztrák Der Standard főszerkesztője vasárnapi vezércikkében. Alexandra Föderl-Schmid szerint az emberi jogi normáknak nem felel meg az az eljárás, amit a magyar kormány tanúsított, az ottani viszonyok szégyent hoznak az EU-ra. Azt, hogy a visegrádi négyek pénteken megerősítették a menedékkérők befogadását szabályozó uniós kvóták elutasítását, Föderl-Schmid ijesztőnek nevezte, ugyanis éppen ezek az országok voltak azok, amelyek évtizedekig a vasfüggöny mögé voltak száműzve, és amelyek maguk is sok szolidaritásban részesültek – pénzügyileg is – az EU-tól.

Az osztrák konzervatív Die Presse szerint az EU-nak menekültügyben azonnali intézkedéscsomagról kellene végre határoznia, ami persze sokba fog kerülni, de csak töredékébe annak, amit a görög adósságválság kezelésére elköltöttek. Szükség van a menedékkérők igazságos elosztására, egységes uniós menekültjogra, közösen finanszírozott befogadó állomásokra, de ha mindezt Orbán elutasítja és az egészet német problémának tartja,

akkor lehet neki javasolni, hogy Vlagyimir Putyin eurázsiai uniójában kényelmesebb lesz

– írja a lap.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik