Nagyvilág

„Nincs már sem feleségem, sem gyerekeim. Miattuk akartam emigrálni.”

Négyezer eurót fizetett egy török és egy szír embercsempésznek annak a holtan talált kisfiúnak az apja, akinek fényképe bejárta a világsajtót. A törökországi Bodrum-félsziget tengerpartján fekvő gyermek holttestéről készült fotó először az interneten terjedt, később az európai napilapok is közölték, komoly vitát keltve.

Az apa egy francia lapnak elmondta: tizenhárman volta a csónakban, mellyel Törökországból próbáltak átjutni a görögországi Kósz szigetére. Amikor a hajó süllyedni kezdett, karjaiban tartotta feleségét és gyermekeit, akik megpróbálták fejüket a víz felett tartani, de „Isten nem mentette meg az életüket”. Először az idősebb fiú, Galip fulladt meg, majd Aylan sem bírta tovább, végül felesége is a tengerbe veszett. Az apa három órát töltött a vízben, mire a parti őrség kimentette.

A család korábban Damaszkuszban élt, de az apa azt mondta: feljelentették a biztonsági szolgálatnál, mert segítette az ellenzéki sérülteket. Aleppóba, majd Kobaniba költöztek, de onnan az Iszlám Állam támadása miatt Törökországba menekültek, ott viszont képtelenség volt megélni.

Ha az egész világot nekem adnák most, az mit segítene rajtam? Nincs már sem feleségem, sem gyermekeim. Miattuk akartam emigrálni

– mondta az apa, aki szerint Isten akarata volt, ami történt. Azért indult el illegálisan, mert legális menekültként elutasították befogadását – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik