Nagyvilág

Három kérdésről szavaznak a lengyelek

A rendszerváltás óta ez a negyedik népszavazás a lengyeleknél.

Megkezdődött vasárnap reggel a lengyelországi népszavazás, amelyen a voksolni jogosultak három témakörben nyilváníthatnak véleményt, köztük a választási rendszer megváltoztatásáról. A szavazóhelyiségeket reggel 6 órakor nyitották ki, a szavazás este 22 óráig tart. Péntek éjféltől érvényben van a kampánycsend.

A népszavazást Bronislaw Komorowski korábbi államfő kezdeményezte még a májusi elnökválasztási kampány során. A lengyelek három kérdésre válaszolhatnak: az egyéni választókerületeknek a választási rendszerben való nagyobb szerepére, a pártok állami finanszírozásának fenntartására vagy eltörlésére, és az adórendszerben egy olyan elv bevezetésére, amelynek értelmében vitás kérdésekben az adózó javára döntenének az adóhivatalok – írja az MTI.

Várhatóan alacsony lesz a részvétel

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint 50 százaléka részt vesz rajta. Egy augusztusi felmérés szerint a referendum közeledtével csökkent a voksolni szándékozók száma. Júliusban a lengyelek 41 százaléka kívánt az urnákhoz járulni, augusztusban már csak 32 százalék nyilatkozott így.

Mivel a részvételi arány hatással van a népszavazás eredményére, az országos választási bizottság (PKW) nem közöl napközben erre vonatkozó adatokat. Nem készülnek exit pollok, vagyis a szavazóhelyiségek elhagyását követő felmérések sem, és a legnépszerűbb televíziós csatornák nem szerveznek este népszavazási stúdióbeszélgetéseket. Az eredményeket várhatóan hétfő délután ismerteti a PKW.

Lengyelországban az 1989-es rendszerváltás óta eddig négy alkalommal tartottak országos népszavazást, ezek közül az 1996-ban egy napon megtartott két szavazás – az alacsony részvételi arányra való tekintettel – érvénytelen volt. Az 1997-es – a jelenleg érvényes alkotmányt jóváhagyó – népszavazásnál a jogosult választóknak csak 42,86 százaléka nyilvánított véleményt, akkor viszont nem kellett meglennie legalább 50 százalékos részvételi aránynak. Érvényes volt a Lengyelország európai unió csatlakozását jóváhagyó 2003-as szavazás is, amikor a szavazópolgárok 58,85 százaléka járult urnákhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik