Nagyvilág

Ausztria becsukhatja kapuit a menekültek előtt

„Lépésről lépésre el kell hagynunk a különleges intézkedéseket, és vissza kell térnünk a jogi normáknak megfelelő és emberséges, normális helyzethez” – írta Werner Faymann osztrák kancellár vasárnapi közleményében. A kancellár egy szóvivője szerint ez azt jelenti, hogy az osztrák-magyar határon ismét szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fognak tartani, ha véget ért a menekültáradat, de konkrét időpontot nem tudott mondani.

Faymann egy hétvégi lapinterjúban azt mondta, hogy országa az emberiesség jegyében nyitotta meg határait a Magyarországról elindult menedékkérők előtt. Arra a kérdésre, hogy valójában hány menekültről van szó, az osztrák kancellár úgy válaszolt: „Orbán azt mondta nekem és Merkelnek, garantálja, hogy nem több négyezernél. Ezt kezdettől fogva nem hittem el.”

Arra a kérdésre, hogy mit szól a magyarok magatartásához, a kancellár kijelentette, hogy „a képek többet mondanak ezer szónál”, és a menekültproblémát szögesdróttal nem lehet megoldani. A Magyarország elleni esetleges szankciókra utaló felvetésre azt mondta: valamennyi tagállamra vonatkozik, hogy „aki nem segít megoldani a menekültproblémát, annak a jövőben pénzügyi következményekkel kell számolnia”, hiszen „a szolidaritás nem egyirányú utca”.

A hétvége folyamán az osztrák belügyminisztérium szerint mintegy 14 ezer menekült érkezett Magyarországról Ausztriába, akik közül mintegy 12 ezren már tovább indultak Németország felé. Németországban a szövetségi rendőrség becslése szerint 17 ezerre emelkedhet a hét végén Magyarországról Ausztrián keresztül megérkező menedékkérők száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik