Nagyvilág

ENSZ-szóvivő: párbeszéd kellett volna, nem kerítésépítés

Babar Baloch az ENSZ menekültügyi szervezetének, az UNHCR-nek közép-európai szóvivője, Budapest az állomáshelye és a Twitteren folyamatosan tweetel a magyar menekültkrízisről. A 444 arra kérte, mondja el, mi az ENSZ álláspontja a magyar helyzetről.

“Világosan látszik, hogy akik most Magyarországra érkeznek, azok háború elől menekülnek, hiszen túlnyomó többségük Szíriából, Afganisztánból és Irakból jött”, mondta, majd hozzátette: „Ezekben az országokban háború van. Megfelelő ellátásra van szükségük, a hatóságoknak regisztrálni kell őket, és elindítani a megfelelő eljárásokat, hogy eldőljön, menedékjogot kapnak-e.”

Ezért helyesnek tartja, hogy a magyar hatóságok minden menekültet regisztrálni szeretnének, majd befogadó-állomásokon helyeznék el őket, egészen addig, amíg a menekültjogi eljárásuk befejeződik. Két területen azonban lehetne javítani a hatóságok munkáját. „Megfelelő kommunikációra lenne szükség ezekkel az emberekkel. A pályaudvarokon lévőkkel nem volt megfelelő kommunikáció, és nagyon sok zavart okozott, hogy az ott lévőknek fogalmuk sem volt, hogy mik a lehetőségeik, miért nem mehetnek tovább. Mindezt el kell mondani nekik.”

Kvótarendszer és kerítés

A másik pedig, hogy itthon szűkösek a befogadó-állomások, a feltéteken is lehetne mit javítani. Az ENSZ szerint a legjobb megoldás az lenne, ha ha az EU-ba érkező menekülteket szétosztanák a tagállamok között, és így Magyarország terhei is csökkenhetnének.

A kerítés szerintük nem megoldás, ez nem válasz a problémára. „Menedékjogot kérni nem bűncselekmény, hanem jog, amit nemzetközi törvények biztosítanak. Aki menedékjogot kér, azt be kell engedni az országba. Ezt mondja ki a nemzetközi és az EU-s jog is.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik