Nagyvilág

Oroszország nagyon kiosztotta Európát a menekültválság kapcsán

Szerintük egyes EU-tagállamok elsietve használják a kitekert „illegális migráns” kifejezést, az unió pedig tehetetlen.

Oroszország „csodálkozással és nagy aggodalommal” figyeli az EU „nyilvánvaló tehetetlenségét”, ami a Közel-Keletről és Észak-Afrikából érkező menekültáradat kapcsán jelentkezett – mondta az orosz külügyminisztérium szóvivője. Marija Zaharova szerint a migrációs probléma „valóban katasztrofálisan fenyegető fordulatokat vesz”, de nem Oroszországot érinti.

Zaharova azt mondta: nap mint nap látja az Európából érkező „elborzasztó felvételeket”. „Ma azt láttam, hogy az oda terhesen érkező nők az utcán szültek. El lehet képzelni, milyen körülmények közepette. Megrohamozzák a vonatokat. Mindez a második világháború utáni helyzetre emlékeztet. A méretei még nem olyanok, de a dinamikája és a tendencia nagyon hasonlít rá” – folytatta.

A szóvivő szerint a menekültválság egyenes következménye a közel-keleti és észak-afrikai régiókban lezajlott „abszolút felelőtlen és átgondolatlan politikai hatalomváltásoknak”. Zaharova azt mondta: Moszkvát aggasztja, hogy az EU egyes tagállamai elsietve használják a kitekert „illegális migránsok” kifejezést az Európába menekülő emberekkel kapcsolatban. Az ENSZ 1951-es Menekültügyi Konvenciójára és a menekültek státuszára vonatkozó 1967-es jegyzőkönyvre hivatkozott, amelyek alapján – mint mondta – a közel-keleti és észak-afrikai régiókban uralkodó helyzet megalapozza az onnan Európába érkező emberek menekültnek nyilvánítását.

Moszkva szerint az EU tagállamainak nemzetközi kötelezettségei vannak a menekültekkel kapcsolatban. A szóvivő közölte, sajnálatukat fejezik ki amiatt, hogy az EU tehetetlen, és nem tesz hatékony lépéseket azoknak az embereknek az elhelyezése, a szükséges orvosi ellátása, étkeztetése érdekében, akik nem saját akaratukból jelentek meg Európában. Eközben azt hangsúlyozta, hogy Oroszország több mint 900 ezer Ukrajnából érkező emberről gondoskodik területén, közülük 400 ezret menekültnek minősítettek. Úgy vélte, hogy Európa tanulhatna Oroszországtól ebben a kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik