Nagyvilág

Orbán: Magyarország nem boldogan, de helyesen jár el

A magyar miniszterelnök arról is beszélt: nem menekültkérdéssel állunk szemben Európában, az illegális bevándorlók között sok a menekült, de még többen vannak, akik nem azok. Finoman a nácikra is utalt.

Blöffnek nevezte a Die Welt című német lap információját csütörtök délutáni brüsszeli sajtóértekezletén Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy az Európai Bizottság 54 ezer menekültet telepítene át Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba. A kormányfő szerint brüsszeli tárgyalásain erre vonatkozóan semmilyen szám nem hangzott el. A magyar miniszterelnök azután tartott sajtótájékoztatót,miután megbeszélést folytatott az Európai Bizottság elnökével az európai migrációs válságról.

Sokan nem a háború vagy az üldöztetés elől menekülnek, hanem egy jobb élet reményében indulnak útnak Európa felé. Egyre nő azoknak a bevándorlóknak a száma, akik nem háborús övezetből jönnek, és korlátlan az utánpótlás – mondta el Orbán Viktor hansúlyozva: nyilvánvalóvá kell tenni, hogy nem érdemes a jobb élet reményében elindulni Európába. Ha az ide érkező illegális bevándorlók nem háborús övezetből jönnek, akkor nem fogják megkapni a lehetőséget, hogy az öreg kontinensen találjanak otthonra – mondta a kormányfő. Szerinte olyan népvándorlás történik, aminek korlátlan az utánpótlása és ha az európai vezetők folytatják eddigi politikájukat, tízmilliók fognak megjelenni a határainkon. Szerinte a halálesetek tekintélyes része is abból fakad, hogy emberek azt gondolják, érdemes Európába jönni a jobb megélhetés reményében.

Először a határok, aztán a kvóta

A Miniszterelnök kijelentette: lehet beszélni kvótáról, elosztásról, de nincs értelme addig, amíg nem állítjuk helyre Európa külső határainak védelmét. Magyarország nem boldogan, de helyesen jár el, amikor megvédi a határt védő fizikai akadályokat – mondta. Sok európai vezetői nyilatkozatot hall, ami azt az illúziót kelti, hogy Európa mindenkit befogad, de szerinte ez Európa végét jelentené.  Szerinte az unión belüli határok szabad átjárása a tét.Schengen nekünk fontos, Schengen a szabadság – szögezte le Orbán Viktor.

Kijelentette: nem lesz osztrák-magyar határellenőrzés, a déli határnál akarják elvégezni, amire szükség van. A kormány akkor hirdethet ki válsághelyzetet, ha elfogadják a jogszabályt, ami erre felharalmazza – mondta. Véleménye szerint a menekültek lehetőséget kapnak arra, hogy a menekülttáborokba menjenek, ott megfelelő ellátást kapnak, a gond azokkal van, akik nem akarnak oda menni. Számukra az önkéntes civilek tudnak segítséget adni, akik munkáját meg is köszönte Orbán. Kitért a szülők nélkül érkező gyermekekre, ők állami gondozozásnak megfelelő ellátást kapnak.

 

Fotó: MTI

Kértek-e a határellenőrzéshez, gyűjtő- és regisztrációs pontok felállításához segítséget? – kérdezte a Die Zeit újságírója. Orbán Viktor válaszában hansúlyozta: nincs szükség olyan hotspotokra, mint Olaszországban és Görögországban, ezeknek a frontállamokban van hasznuk: Olaszországban és Görögországban. Aki Magyarországra érkezik, az már belépett az EU-ba, Görögországba kellene visszaküldeni, nem fogadható el, hogy Görögország nem tartja be az egyezményeket és mi isszuk meg a levét – mondta Orbán, de ezzel együtt arról is beszélt, hogy nehéz gazdasági helyzetben vannak, ezért nem fair kritizálni őket. A miniszterelnök szerint a kvótarendszer a menekültek meghívásával egyenértékű, megint a határok megvédésének fontosságára terelte a szót.

És Görögország?

Aki Magyarországra érkezik, az már belépett az EU-ba, Görögországba kellene visszaküldeni, nem fogadható el, hogy Görögország nem tartja be az egyezményeket és mi isszuk meg a levét – mondta Orbán, de ezzel együtt arról is beszélt, hogy nehéz gazdasági helyzetben vannak, ezért nem fair kritizálni őket. A miniszterelnök szerint a kvótarendszer a menekültek meghívásával egyenértékű, megint a határok megvédésének fontosságára terelte a szót.

A magyar miniszterelnök szerint ott kell támogatni őket, ahonnan jöttek, ők is szívesebben maradnának az otthonuk közelében, és ha eljönnek Európába, akkor már soha nem fognak visszamenni. Azokhoz az országokhoz kell közel tartani az embereket, ahol szükség lesz rájuk az újjáépítéshez, pénzt kell küldeni Törökországba, Libanonba – jelentette ki.

Az EU-tól csak azt várjuk, hogy ne akadályozzanak bennünket a határvédelemben – jelentette ki Orbán. Szerinte ha hagyják a magyar kormányt dolgozni, meg fogja oldani a problémát. Azt mondta: Görögország ellen 2009 óta van eljárás, mert nem tartja be a határvédelemre vonatkozó szabályokat. Schengen azt írja elő, hogy csak a határátlépési pontokon, csak a nyitvatartási órákban lehet átjönni a határon, Orbán szerint ezt szeptember 15-től maradéktalanul be tudja tartatni Magyarország, ha megvan a fizikai határzár és a szükséges jogszabályok.

“Lengyelország keresztények miatt szenvedett, és most nem akarok országnevet mondani” – mondta Orbán, előrevetítve ezzel egy nagyobbacska diplomáciai botrányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik