Nagyvilág

Menekültgyalázó feliratok miatt kapott egy év börtönt

Négy afrikai család házára írt fel gyűlölködő feliratokat egy amerikai városban.

Egy évig tartó börtönbüntetésre ítélt egy New Hampshire-i bíróság egy 44 éves amerikai férfit, aki évekkel korábban rasszista feliratokat festett Afrikából elmenekült családok házaira – jelentette a helyi sajtó. Raymond Stevens bűnösnek vallotta magát a gyűlölet bűncselekményben, amiért a beszámolók szerint akár harminc évre is ítélhették volna. Az ügyében döntő bíró elutasította

Stevens még 2011-ben és 2012-ben írt fel gyűlölködő feliratokat négy afrikai menekült család bérelt házaira Concord városában. Olyanokat firkált fel, hogy „menjetek vissza a pokolba és hagyjatok minket békén”, „félállatiasként” jellemezve őket, akiket „nem fogadunk itt szívesen”, mert „halált hoztok mindenhova, ahova átkozott népetek vonul”. 

A férfi ügyvédje azzal érvelt a letöltendő börtönbüntetés kiszabása ellen, hogy Stevens üzenetei bár gyűlölettel voltak teli, nem tartalmaztak fenyegetéseket. „Nem voltak direkt fenyegetések a házakban élő emberek ellen” – mondta el az ügyvédnő.

A Ruandából, Kongóból és Szomáliából érkezett menekültek azonban ezt egészen másként élték meg. Egyikük a bíróságnak írt levélben elmondta: Afrikában az ilyen üzeneteket fenyegetésként írják fel az emberek házaira, és azokat „általában végre is hajtják”. Az érintett menekülteket a feliratok olyan rettegéssel töltötték el, hogy még most, évekkel később sem mertek elmenni a bíróságra, hogy végignézzék az ítélethozatalt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik