Nagyvilág

Megfulladt szír kisfiú: Kanadába indultak, csak az apa maradt életben

A bátyja és az anyukája is meghalt annak a menekült kisfiúnak, akinek holttestét Törökországnál sodorta partra a víz. Az apa életben maradt és úgy döntött, visszamegy Szíriába.

Nagyon erős címlappal került utcára csütörtökön a brit Independent: a Törökország partjainál megfulladt menekült kisfiú holttestéről készült fotóval nyitott a napilap. A kép alá öles piros betűkkel ezt írták: Valakinek a gyereke.

Kiderült, pontosan kinek.

A felkavaró fotón látható kisfiú neve Aylan Kurdina. Három éves volt. Ötéves bátyjával és szüleivel a szíriai Kobaniból menekültek el, onnan, ahol az Iszlám Állam és a kurd fegyveresek ölik egymást és a lakosságot. Kanada volt az úti céljuk, és a család annak ellenére indult útnak, hogy menekültkérelmüket elutasította az ottani hatóság.

A görögországi Kosz-szigetén szálltak hajóra, hogy átjussanak Törökországba, a hajó azonban felborult. Csak az édesapa élte túl a tragédiát, derül ki a férfi Kanadában élő nővérének beszámolójából.

A már 20 éve Kanadában élő és fodrászként dolgozó nő mindent megtett azért, hogy testvére családostul kijusson a polgárháború sújtotta Szíriából.

Még szállást is fizettem nekik Törökországban, de ott szörnyen bánnak a szírekkel.

Most már biztos, hogy testvére nem jut el a vágyott Kanadába, mert Teema úgy tudja, Abdullah vissza akar menni Kobaniba, hogy ott temethesse el két kisfiát és feleségét.

A Törökország partjainál történt hajószerencsétlenségben legalább 12 szíriai vesztette életét. A BBC szerint a halottak között öt gyerek van. A két hajón 23-an utaztak, és csak 9-en maradtak életben.

Aylanról és testvéréről egy olyan fotó is kering a Twitteren, amin egy plüssmackóval boldogan nevetnek a kamerába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik