Nagyvilág

Lengyelek: „nem telik arra, hogy gazdasági bevándorlókat befogadjunk”

Lengyelországnak erkölcsi kötelessége menekültekkel foglalkozni, de nem telik arra, hogy a gazdasági bevándorlókat fogadjon be, jelentette ki Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök.

A TVN24 lengyel hírtelevízió által közvetített felszólalásában Kopacz az európai menekültválságról beszélve, kiemelte az európai szolidaritás fontosságát, ugyanakkor azt is hangsúlyozta: a menedékkérőket aszerint kell elosztani, hogy “terror elől menekülnek-e, vagy gazdasági okokból érkeznek-e Európába”. A kormányfő hangsúlyozta: Lengyelország “nem fordítja el tekintetét emberi drámáktól”, az uniós kormányfők júniusi csúcstalálkozója után önkéntes alapon kétezer menekült befogadását vállalta.

Az uniós menekültbefogadási politikáról beszélve, Kopacz kifejtette: a megtett lépések “nem vonzhatják a bevándorlók ellenőrizhetetlen mennyiségét”, a tagállamoknak együtt kell meghatározniuk a biztonságos országok listáját, amelyekbe a gazdasági bevándorlókat irányítják.

Kopacz hétfőn a “várakozásokat túllépő” európai menekülthullámra hivatkozva bejelentette: a kormány felülvizsgálja a befogadandó menekültek számát. Ezt követően Cezary Tomczyk, a lengyel kormány szóvivője úgy nyilatkozott a sajtónak: “egyelőre nincs szó semmiféle új kvótáról”, először teljesíteni kell a már vállalt kötelezettséget. “Amennyiben az Európai Bizottság valamilyen új javaslattal áll elő, azt megfontoljuk” – jelentette ki Tomczyk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik