Nagyvilág

Európai Zöld Párt: az “Orbán-módszer” helyett humánus menekültpolitikát!

Az Európai Zöld Párt társelnöke, a magyar miniszterelnök brüsszeli látogatásán elhangzottakra reagáló nyilatkozatában kritizálta Orbán Viktort és a menekültválság magyar kezelését.

A hatástalan “Orbán-módszer” helyett közös, humánus európai menekültpolitikát sürgetett csütörtökön Monica Frassoni. “Ma ismét az elkeserítő nemzeti önzés megnyilvánulásainak, a háború és nyomor elől hazájukból menekülő emberek szenvedései iránti érzéketlenségnek vagyunk a tanúi. Orbán (Viktor) kijelentette, hogy ez nem európai, hanem német probléma. (…) Ez a legújabb egyoldalú és tudathasadásos hozzáállás kaotikus helyzethez vezetett” – írta.

Frassoni úgy fogalmazott: csak közös, összehangolt és rendszerbe szervezett uniós migrációs keretek oldhatják meg a hatalmas humanitárius válságot”. A politikus szemrehányást tett a magyar kormányfőnek egyebek mellett a “falak” felhúzásáért, illetve a korábbi bevándorlásügyi nemzeti konzultációs kérdőív szóhasználatáért.

A zöldpárti politikus szerint kettős értelemben is szolidaritásra van szükség: szolidaritásra a menekültekkel, illetve az EU-országoknak egymással, különösen azokkal, amelyek földrajzi helyzetüknél fogva a migránsok vonulási útvonala mentén találhatók.Frassoni kiemelte, hogy Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével közös sajtótájékoztatóján Orbán Viktor azt kérte, ne bírálják országát.”Magyarország azonban a kötelező kvóta szerinti elosztásra irányuló, legutóbbi (európai) bizottsági javaslatok leghevesebb ellenzői közé tartozott” – tette hozzá. Szerinte a magyar miniszterelnök szavai ellentétesek a szabadság, a diszkriminációmentesség és az egyenlőség értékeivel.

“Egy dologban van csupán igaza, abban, hogy a dublini előírásokat alkalmazza, teljesítve a külső határok védelmének kötelezettségét, igaz, ezt durva módon teszi” – hangsúlyozta az európai zöldpárti társelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik