Nagyvilág

Bloomberg: ha Magyarország pénzt akar, el kell fogadnia a kvótarendszert

Egy francia lap védelmébe vette Orbánt, a Bloomberg keményen kritizálta a csütörtöki menekültsválság magyarországi kezelését.

A minket védő Magyarország bátorsága címmel közölt kommentárt a Valeurs Actuelles című jobboldali francia hetilap. Az újság Laurent Fabius külügyminiszternek a magyar határzárat bíráló kijelentése kapcsán úgy vélte, hogy az Európát sújtó “példátlan migrációs hullámmal” magyarázható “a magyar miniszterelnök energikus reakciója”. Idézett Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéből, miszerint “látniuk kell az összefüggést a EU-ba bevándorló tömegek és a terrorizmus térnyerése között, és azt is, hogy a törvénytelen bevándorlók hozzájárulnak a munkanélküliség növekedéséhez…, növekszik a bűnözés”, valamint azt, hogy “azt szeretnénk, ha Európa az európaiaké maradna”. A cikkszerző Frédéric Pons szerint “ez a világos megállapítás” valószínűleg jobban megdöbbentette Fabiust, mint maga az illegális bevándorlás okozta veszélyek.
Az a szándék, hogy a helyzetet (Magyarország) ellenőrzés alatt akarja tartani, Európa többi részét is megvédi” – hangsúlyozta a szerző. Azt is megemlítette, hogy Bulgária, Görögország és Spanyolország is hasonló határzárat épített, skkor azonban Fabius hallgatott.

Libération: a baloldali szavazók is támogatják a határzárat

Az ellenségeskedés spirálja Magyarországon a migránsokkal szemben címmel közölt tudósítást a Libération. A francia baloldali lap szerint “a populista Orbán Viktor szögesdrótkerítése csak egy újabb epizódja annak a gyűlöletkampánynak, amelyet a Charlie Hebdo elleni merénylet után indított, s amelynek céltáblái azok a külföldiek, akik potenciális terroristák és bűnözők”. A cikkszerző Florence La Bruyere megjegyezte: számos magyar osztja a kitaszítás érzését, még a baloldali szavazók is támogatják a határzárat. A kormánynak ugyanakkor mostanra napi 2-3 ezer menekült érkezését kell kezelnie, ami valószínűleg megoldható lenne a tudósító szerint, ha a kormány együttműködne a Vöröskereszttel és a karitatív szervezetekkel, de ezt nem teszi, mert azzal a kommunikációs kampányának ártana, s ezért csak néhány leterhelt önkéntes segíti a menekülteket.

Bloomberg: Magyarországon nincs bevándorlási probléma

Az Európába tartó menekültek számának meredek emelkedése egyetlen megoldást tesz lehetővé: az EU-nak olyan rendszerre van szüksége, amely tisztességesen osztja el a kérelmezőket szerte az unióban, ahogyan azt az Európai Bizottság javasolja – írta szerdán szerkesztőségi állásfoglalásában a Bloomberg amerikai hírügynökség.
A cikk szerint a Magyarországhoz hasonló határországoknak regisztrálniuk kellene az érkezőket és azokat a saját kvótájukon felül továbbküldeni a többieknek. “Ennek a koordinált válaszfellépésnek az alternatívája a populizmus erősödése és a zűrzavar növekedése” – írta a Bloomberg.

“Magyarországon emellett nincs bevándorlási probléma, túl azon a káoszon, amit Orbán politikája súlyosbít. Az országba belépő menekültek közül kevesen akarnak maradni, ha van ilyen egyáltalán, és Magyarországon viszonylag kevés letelepedett bevándorló van” – szól a cikk.

A Bloomberg szerint ha Magyarország és a többi határország azt akarja, hogy az állampolgárai szabadon utazhassanak a kontinensen, és “ha továbbra is nagylelkű segélyt kívánnak kapni a gazdagabb országoktól, akkor részt kell vállalniuk a menekültek jelentette teherből, amely most teljes egészében Németországra és egy maroknyi más országra nehezedik.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik