Nagyvilág

A lengyel-szír keresztény aktivista szerint álcázott terroristák érkeznek

Az önkéntes befogadást intéző Miriam Shaded szerint csak a legerősebbek tudnak átvergődni a kontinensen, így leginkább férfiak, muzulmánok és ezen belül terroristák érkeznek.

Brüsszel elégtelen politikája csak serkenti az illegális bevándorlást. Lengyelország ezért jót tesz, amikor elutasítja menekültelosztási kvótát, mivel Brüsszel elégtelen politikája csak elősegíti a bevándorlást – mondta a szíriai menekültek lengyelországi önkéntes befogadását szervező Miriam Shaded, lengyel-szíriai származású keresztény aktivista a Rzeczpospolita napilapnak.

Csak a legerősebbek juthatnak segítséghez

A Shaded vezette Estera alapítvány nemrégen a lengyelországi egyházak, a jótékonysági szervezetek és vállalkozók támogatásával 300 szíriai keresztény család befogadását szervezte meg, s 167-en már meg is érkeztek Lengyelországba.

Shaded a Rzeczpospolitának nyilatkozva kifogásolta azt, hogy az Európai Unió “az összes ideérkező bevándorlót segíti, anélkül, hogy valódi helyzetüket ellenőrizné”, s ennek következtében “csak a legerősebbek jutnak segítséghez, akik képesek átvergődni kontinensünkön”. Így – vélte az aktivista – mindenekelőtt férfiak, muzulmánok, “ezen belül a menekülteknek álcázott terroristák” jutnak át az Európai Unióba.

A muzulmán országoknak kellene őket befogadni

Shaded úgy vélte: a helyzet megoldása az lenne, hogy az uniós országok közel-keleti és észak-afrikai külképviseletei adnának ki beutazási vízumokat, átszűrve a valóban vészhelyzetben lévő személyeket. A Szíriából elmenekült muzulmánokat az aktivista szerint nem az európai, hanem más muzulmán országoknak kellene befogadniuk.

Az Estera alapítvány szervezésében fogadott menekültek nem tartoznak ahhoz a 2016 és 2017 folyamán érkező kétezer emberhez, melynek befogadását Lengyelország az uniós kormányfők júniusi csúcstalálkozója után vállalta.

A lengyel kormány nem fogalmazott meg egyértelmű álláspontot a kvóták elfogadását illetően. Ewa Kopacz lengyel kormányfő hétfőn a “várakozásokon túllépő” európai menekülthullámra hivatkozva bejelentette: a kormány felülvizsgálja a befogadandó menekültek számát. Ezt követően Cezary Tomczyk, a lengyel kormány szóvivője úgy nyilatkozott a sajtónak: “egyelőre nincs szó semmiféle új kvótáról”, először teljesíteni kell a már vállalt kötelezettséget. “Amennyiben az Európai Bizottság valamilyen új javaslattal áll elő, megfontoljuk azt” – jelentette ki Tomczyk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik