Nagyvilág

Tucatnyi migráns halt meg az Égei-tengeren

Legalább 11, feltehetően szíriai migráns fulladt vízbe az Égei-tengeren, miután két csónakjuk elsüllyedt Törökország és a görög Kosz-sziget között, jelentette a szíriai hírügynökség.

Az egyik csónakon 16-an voltak, és a bodrum-félszigeti Akyarlaból indultak útnak Kosz felé. Közülük heten haltak meg, négyet kimentett a vízből a parti őrség, és még ötöt keres. Egy másik csónakon, amely ugyanonnan indult és ugyanoda tartott, hat, feltehetően ugyancsak szíriai menekült volt. Három gyerek és egy asszony fulladt vízbe. Ketten túlélték a balesetet, volt mentőmellényük, és elérték a partot.

Nyáron szíriai menekültek tízezrei érkeztek Törökország égei-tegeri partjaira, hogy onnan továbbjussanak Görögországba, ahonnan továbbmehetnek az Európai Unió más tagországaiba. Segélyszervezetek becslése szerint átlagban naponta kétezren érkeztek gumicsónakokkal a görög szigetekre.

A görög hatóságok kedden illegális bevándorlók ezreit szállították el az Égei-tenger keleti szigeteiről, elsősorban Leszboszról: két komphajó fedélzetén mintegy 4200 migránst vittek késő este és szerda kora reggel Pireuszba, Athén kikötőjébe.

Emberek ezrei, zömében afrikaiak, hasonlóképpen tengeren próbálnak eljutni Líbiából Olaszországba. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint (UNHCR) kedden 781 migránst – jobbára nigériait, elefántcsontpartit és szenegálit – mentettek ki a tengerből, és négy holttestet találtak a vízben.

Az UNHCR adatai szerint az idén már kétezer-ötszáznál többen haltak meg a Földközi-tengeren át Európába eljutni igyekvő illegális bevándorlók közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik