Nagyvilág

Szemétkrízis a következő közel-keleti válság

Libanonban már összecsapásokig és minisztériumfoglalásig fajult a tüntetők és a hatalom szembenállása. Az egész balhé az elégtelen szemétkezelésből nőtt ki, de a kormányt is veszélyezteti.

Szép lassan atomjaira hullik a Közel-Kelet, most épp Libanon van soron, ahol ún. szemétválság alakult ki – írja a Gulf News. Az egész krízis egy, a korábbi nápolyi szemétbalhéhoz hasonló botrányból robbant ki, de lassan az egész kormányt betemeti. Kedden aktivisták elfoglalták a környezetvédelmi minisztériumot Bejrútban és szerdán is folytatódtak a megmozdulások. Ezt fokozta, hogy a béna parlament 28-adszorra se tudott elnököt választani. A poszt tavaly május óta betöltetlen.

A tüntetők már nemcsak a szemét megoldatlan elszállítását, de a környezetvédelmi miniszter és a kormány lemondását, új választásokat és a tüntetőkkel keményen bánó rendőrök elszámoltatását is elvárják. A demonstrálók kitartóak a rendőrökkel való korábbi összecsapás ellenére is, szerda este 6 órára újabb tüntetést hirdettek a “Bűzlötök” kampány keretében.

 

A Gulf News által megszólaltatott elemző, Sahar Atrache szerint a tüntetések felrázhatják a libanoni kormányt, ami eddig azt hihette, bármit megtehet és elmerülhet a korrupcióban. Persze benne van a pakliban szerinte, hogy ha a tiltakozók nem tudnak világos célokat megfogalmazni, előbb-utóbb elhal a tüntetés. Mindenesetre a kormány akkor cselekszik helyesen, ha átszervezi a szemétbegyűjtést és valamelyest enged a tiltakozóknak.

Libanonról érdemes tudni, hogy lakosság jelentős szelete, 1,2 millió ember a szír polgárháború menekültje, ráadásul az ország megosztott a rengeteg vallás, felekezet és népcsoport között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik