Nagyvilág

Spanyolok gyártották a magyar GYODA-t

Egy málagai gyárban készítették a drótkerítést, amelyet a magyar-szerb határon építettek ki.

José María Gómez, a Mora Salazar cég szóvivője elmondta, hogy Európában ez az egyetlen vállalat, amely ilyen acélpengékkel ellátott drótkerítést -úgynevezett NATO-kerítést – gyárt, hozzátéve, hogy a telepítésben sosem vesznek részt.

Mint mondta, az ő terméküket helyezték el az észak-afrikai spanyol enklávék, Ceuta és Melilla határnál, de szállítanak egyebek közt Görögországba, Romániába, Marokkóba. Példaként említette, hogy ezt a típusú szögesdrótot például börtönök, nukleáris erőművek, repterek védelmére használják.

Az El Mundo felidézte Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter korábbi nyilatkozatát, miszerint ezek a pengék enyhe, felszíni sérüléseket okoznak.

 Kép: Europress Fotóügynökség

Majd megszólaltatta Mikel Araguást, az Acoge Andaluzía nevű menekülteket segítő szervezet főtitkárát, aki elmondta: a múlt héten például súlyos vágási sérülésekkel kórházba került két fiatal, akik át akartak jutni Marokkóból Ceutába. Az esetek többségében a kezek és a lábak sérülnek, de világos, hogy ez sem gátolja meg a menekülteket abban, hogy elkerüljék a kerítést – jelentette ki. A marokkói-spanyol határokon felállított kerítéseken minden évben tízezrek próbálnak meg átjutni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik