Nagyvilág

Nem „szabadjegy” a szíreknek német menekültügyi döntés

A bajor belügyminiszter szerint félreértelmezték azt a döntést, hogy nem küldik vissza a szír menedékkérőket Magyarországra.

Jó szándékú döntés volt a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóság (BAMF) részéről, hogy a szír menedékkérőket nem küldik vissza, hanem önként átvállalják a menekültügyi eljárás lefolytatását, mondta Joachim Herrmann a Passauer a Neue Presse című lapnak. Szerinte ugyanakkor a Magyarországon tartózkodó menekültek közül sokan “szabadjegyként” fogták fel ezt a változtatást.

Nem akar több menekültet Magyarországról

A CSU politikusa hangsúlyozta, hogy segítséget kell nyújtani Magyarországnak és meg kell akadályozni, hogy további menedékkérők utazzanak Magyarországról Németországba.

 
Fotó: Europress 

Hozzátette, hogy “európai megoldásokra van szükség, Dél-Európában központi befogadó intézményekkel, és a menekültek Európán belüli igazságos elosztásával”.

2500-an érkeztek

A BAMF augusztus 25-én erősítette meg német lapoknak, hogy augusztus 21-től a szír menedékkérők esetében nem él a menekültügyi eljárás elvégzésére illetékes uniós tagországba történő visszaküldés lehetőségével.

Bajorországba hétfőn és kedden nagyjából 2500 menedékkérő érkezett vonattal Magyarországról. Ennek révén másfél nap alatt összesen 3500 új menedékkérőt regisztráltak a tartományban, ami minden korábbinál nagyobb szám. A Magyarországról a müncheni főpályaudvarra érkezett menedékkérők javára spontán gyűjtést indítottak. A bajor főváros rendőrsége kedden délután Twitter-oldalán már arra kérte az adományozókat, hogy ne hozzanak több élelmiszert és egyéb holmit, mert mindenből van elég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik