Nagyvilág

Orbán nagyon ellenkezett, de mégis jöhet a kvótarendszer

A kormányfő eddig határozottan visszautasította a közös uniós megoldást, a kvótarendszert, a berlini magyar nagykövet azonban már másként nyilatkozott.

A kormány határozottan elutasítja a menekültek kötelező befogadására vonatkozó uniós kvótarendszer tervét, erről írtunk már korábban, ez Orbán álláspontja is. Lázár János pedig úgy fogalmazott, a felvetett kvótarendszer elfogadhatatlan Magyarországnak, a kabinet az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos tevékenységét kiszámíthatatlannak, tervezhetetlennek és átláthatatlannak tartja.

Egyébként a kvótarendszerből még jól is kijöhetne a kormány, mert a rendszert a lakosság, a GDP, az eddig befogadott menekültek száma és a munkanélküliség alapján számolják ki, kinek mennyi embert kellene befogadnia, ez Magyarország esetében a jövő év végéig az összes kontinenstre érkező menekült 1,53 százalékát jelenti, ami a becslések szerint sem lehet több 1000 embernél.

A nagykövet másként látja

A 444 most azt írja, hogy Czukor József berlini magyar nagykövet tegnap este a ZDF közszolgálati televíziónak nyilatkozott, először a Keleti pályaudvarnál kialakult helyzetről beszélt, majd a menekültkvótáról.

A nagykövet szerint az uniós törvények alapján Németországnak sok menekültet vissza kell majd küldenie abba az országba, ahol regisztrálták őket, és mivel 300 ezer ember is érkezhet év végéig Európába, ez aggasztja a magyar kormányt. Ekkor kérdez rá a műsorvezető a kvótarendszerre.

A nagykövet erre úgy válaszol, hogy a kvótarendszer, azaz a menekültek tagállom közötti felosztása is egy lehetséges megoldás. A riporter ezen annyira megdöbben, hogy vissza is kérdez, jól hallotta-e. Czukor erre megismétli: egyszerre csak egy feladatot lehet közösen megoldani, ez most a gyűjtőpontok létesítése a főbb belépési pontokon, ha ezzel megvagyunk, „akkor lehet majd beszélni a menekülttömeg Európán belül történő elosztásáról”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik