Nagyvilág

Még a republikánus fenegyereknél is nagyobb troll jöhet

Donald Trump komolyan gondolja ezt az elnökség dolgot, vezet is a republikánus oldalon. A demokratáknál Hillary Clintonnak egyre nehezebb, 2020-ra pedig bejelentkezett Kanye West.

Joe Biden amerikai alelnök demokrata elnökjelöltként jobban szerepelne egy most megtartandó általános választáson a lehetséges republikánus riválisokkal szemben, mint Hillary Clinton volt külügyminiszter – derül ki a Quinnipiac Egyetem csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint Donald Trump ingatlanmilliárdos és valóságshow-sztár híveinek tábora 28 százalékosra duzzadt a nyilvántartott republikánus szavazók között. A párton belüli ellenfelei közül őt Ben Carson volt idegsebész követi 12 százalékkal. Jeb Bush volt floridai kormányzó támogatottsága mindössze 7 százalékosra zsugorodott, ami a legalacsonyabb érték 2013 novembere óta, hiába lövi a kampánycsapata Trumpot folyamatosan. Ugyancsak 7 százalékon áll Ted Cruz texasi és Marco Rubio floridai szenátor. Mögöttük Scott Walker wisconsini kormányzó jön 6, Carly Fiorina üzletasszony és John Kasich ohiói kormányzó pedig 5-5 százalékkal.

A republikánusok népszerűségi listáját 2015 első felében még Bush vezette, Trump júniusban vette át tőle a vezető helyet, rögtön azután, hogy hivatalosan bejelentette elnöki ambícióit. A milliárdosra ugyanakkor a republikánusok 25 százaléka sohasem szavazna. Az elutasítottság terén őt Bush követi, 18 százalékkal.

Zavar a demokratáknál, Clinton körül dagad a botrány

A demokrata szavazók között továbbra is Hillary Clinton vezet, 45 százalékkal. Bernie Sanders vermonti szenátor bázisa 22, Bidené pedig – aki még nem döntötte el, hogy versenybe száll-e – 18 százalékos.

A jelenlegi alelnök azonban nagyobb aránnyal nyerne meg egy hipotetikus elnökválasztást, mint a volt fist lady. Biden Trumpot 48-40 százalék, Busht pedig 45-39 százalék arányban utasítaná maga mögé. Clinton ezzel szemben “csak” 45-41, illetve 42-40 arányban győzne a két republikánus ellenlábas ellen. Az 1563 fős mintán elkészített felmérés statisztikai hibahatára 2,5 százalékpont.

Kép: Europress Fotóügynökség 

De ha már Clinton, ott vannak még a volt külügyminiszter levelezése, ami elég kellemetlenül érinti elnöki kampányát. Augusztus közepén az FBI rendelkezésére bocsátották Clinton e-mail-szerverét, amelyet külügyminiszterként használt levelezésre. Clinton bírálatok kereszttüzébe került, amikor kiderült, hogy a diplomáciai tárca vezetőjeként nem a hivatalos elektronikus levelezési rendszeren, hanem exelnök férjével közös saját szerverén keresztül bonyolította kommunikációját. Tegnap pedig a külügy rengeteg Clinton-levelezést tett közzé, nem “top secret”, de a “bizalmas” kategóriából, írja a Wall Street Journal.

Az e-mailekben rengeteg a fekete folt, ami azt jelöli, hogy vannak a levelekben kormányzati titkok, bőven. A levelezéseket azért kellett közzétenni, mert az elnökjelölt korábban nem teljesen tartotta be a szabályokat a levelezésében, nem a legbiztonságosabb módon kezelte a hivatali fiókját, egy magánszerveren tároltak mindent, ami nem szabályos.

Trump-show mindenek felett

A republikánus fenegyerekről írtunk már korábban, übertroll, aki már az elején felbolygatta az elnökválasztást. Bármit mondanak neki, két dolog biztos az eszébe jut: Mexikó és Kína. Előbbieket hazazavarná Amerikából, de az utóbbiak is retteghetnek, ha megválasztják. Kína-mániájáról a Huffington Post vágott össze egy videót, ha nem tudja elképzelni, miért ennyire megosztó személyiség, itt a magyarázat.

És nem, nem hord parókát, itt a bizonyíték. Trump körül mindig történik valami, ami a többi elnök-aspiránsról nem mondható el, legutóbb Hulk Hogan jelentette ki, hogy nagyon szeretne az alelnöke lenni, hogy “Amerika ismét egy nagyszerű ország legyen”, ők ketten pedig elérnék ezt szerinte.

Elszívja a levegőt a többiek elől

Mivel Trump hihetetlen érzékkel “nyúlja a témákat” a társai elől, így tett a bevándorló-kérdéssel is, Scott Walkernek csak annyi jutott, hogy a napokban kijelentette, el lehetne gondolkodni azon, hogy a kanadai határra is falat építsenek. “Amerikának meg kell erősítenie a határait”, mondta. Ennyi.

De tényleg minden Trumpról szól. A New York Post például arról ír, hogy meg akarja venni Ferenc pápa kedvenc focicsapatát, az argentin San Lorenzot, ezzel pedig ráhajtana a katolikus szavazókra. Hivatalos ajánlat még nem érkezett a csapathoz, de a klub szóvivője szerint nagyszerű üzletet csinálna a vásárlással Trump.

És akkor jön Kanye West

Az önértékelési problémákkal abszolút nem küzdő rapper a VMA díjátadó gálán bejelentette, 2020-ban elindul az elnökségért.

Szóval 2020-ban akár egy Trump–Kanye csata is jöhet, a zenész minden bizonnyal a demokrata oldalon indulna, jó kapcsolatot ápol Obamával.

Mit csinál közben Obama?

Elmegy a túlélőshow-hős Bear Gryllsel túlélni, jelentette be az NBC. Obama Alaszkába utazik majd, a Running Wild with Bear Grylls különkiadásában fog szerepelni. A részt 2015 végén vetítik majd, a cél pedig az, hogy az alaszkai klímaváltozás veszélyeire felhívják az emberek figyelmét. Felkészül Áder János?

Az elnökség után pedig nagyon úgy néz ki, hogy visszatér eredeti foglalkozásához, egyetemi tanárként folytatja majd. A Columbia Egyetem elnöke, Lee C. Bollinger arról pletykált, hogy Obama náluk folytathatja 2017-től. Obama korábban a Chicago Egyetemen volt jogászprofesszor, a diplomáját a Columbián szerezte.

A Fehér Ház reagált a pletykákra, szerintük nem született döntés még arról, hogy mihez kezd Obama.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik