Nagyvilág

Rákoppintottak a szlovák szélsőjobb orrára

Marián Kotlebáék Bősön a migránsok ellen tüntettek volna, de közbeszóltak a tűzoltók, a rendőrök és a magyar szélsőségesek. Kis kelet-európai mese, 2015.

Meghiúsult a szlovák szélsőségesek kedd estére Bősre tervezett tüntetése, amit “Európa iszlamizációja” ellen hirdettek meg. Marián Kotleba besztercebányai megyei elöljáró Mi Szlovákiánk Néppártjának aktivistáit és szimpatizánsait a szlovák rendőrség nem engedte be Bősre – jelentette a TA3 szlovák hírtelevízió.

A rendőrség szerint a tervezett tüntetés színhelyén tűzoltók gyakorlatoztak, akik ezt jóval korábban jelentették az önkormányzatnak, mint a demonstrációt Kotlebáék. A többségében magyarok lakta Bősön este már tüntetett a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom néhány tucatnyi híve, és két tüntetés egy helyen a hatóságok szerint megengedhetetlen. Ezt a tüntetést a közösségi oldalak segítségével hívták össze.

A Mi Szlovákiánk Néppárt mintegy 200-250 aktivistája és szimpatizánsa délután Nagyszombatban tüntetett a menekültek befogadása ellen. A tüntetésen Renáta Zmajkovicová, a kormányzó Smer parlamenti képviselője is megjelent, aki szerint a tüntetők nyitott ajtókon kopogtatnak, mert Robert Fico kormánya elutasította a Brüsszel által javasolt kötelező befogadási kvótákat.

Egy kis idézés, egy kis útlezárás

A korábban mellesleg Kossuth-szobrokat gyalázó Kotleba a délutáni tüntetésen személyesen nem vett részt, mert éppen akkor beidézték a rendőrségre kihallgatásra. Hívei szerint a rendőrség szándékosan akadályozta meg részvételét a délutáni akción.

A nagyszombati tüntetés után a szlovák szélsőségesek autókon és motorokon Bősre indultak. Nyékvárkonynál azonban lezárt útszakasz fogadta őket. Azt a feltételezést, hogy a rendőrség a tüntetés miatt zárta volna le az utat, a hatóságok nem erősítették meg. Kotlebáék akciójukkal állítólag támogatni akarták a “bátor” helyieket is, akik népszavazáson utasították el a menekülttábor létrehozását településükön.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistái a településről a menekülttáborhoz vonultak, de rendőri felszólításra fokozatosan szétszéledtek. Bősön a kora esti órákban több busznyi rendőr állt készenlétben, hogy szükség esetén fenntartsa a rendet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik