Nagyvilág

Orbán Junckerrel vitatja meg a menekülthelyzetet csütörtökön

Idegenrendészeti központot telepíthetnek Magyarországra és az is felmerülhet, hogy más EU-tagállamok menekülteket vállaljanak át hazánk tehermentesítésére.

Csütörtökön Brüsszelben találkozik Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke. A találkozó alkalmat ad arra, hogy áttekintsék, milyen további támogatást nyújthat az EU Magyarországnak a menekülthelyzet kezelése érdekében – mondta Natasha Bertaud, az EB szóvivője.

Bertaud sajtótájékoztatóján előkerült az úgynevezett „hot spotok” kérdése – ilyen központokat telepít az EU Olaszországba és Görögországba, és fontolóra veszik, hogy Magyarországon is felállítanak egyet. Itt az EU idegenrendészeti és biztonsági szakemberei végzik az EU területére belépők regisztrálását, tehermentesítve ezzel a helyi hatóságokat. Feltették azt a kérdést is, hogy tervezi-e az Európai Bizottság, hogy az Olaszország és Görögország tehermentesítése érdekében korábban javasolt kvótarendszernek – mely alapján a többi tagország menekülteket vállalna át a két említett országtól – Magyarország is kedvezményezettje legyen. A bizottsági szóvivő szerint a csütörtöki Juncker-Orbán találkozó ad majd alkalmat ennek megvitatására is.

Natasha Bertaud a szolidaritás megnyilvánulásaként értelmezte azt a német bejelentést, mely szerint azoknál a szír menekülteknél is hajlandóak lefolytatni a menedékkérelmet elbíráló eljárást, akik máshol léptek az unió területére. Magyarországról szólva üdvözölte azokat az erőfeszítéseket, melyeket az ország tesz az EU jogrendszerének alkalmazása, a külső határok védelme érdekében. Ugyanakkor közölte: az Európai Bizottság „érzése szerint” a magyar-szerb határon épített kerítés „nem megfelelő üzenet”, de hozzátette, hogy Magyarországnak joga van eldönteni, hogyan kívánja megvédeni határait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik