Nagyvilág

Menekültek: Merkel válaszolt a magyar kormánynak

Németországot korábban arra kérte a magyar kormány, tisztázza a Szíriából érkező menekültek körüli jogi helyzetet. A kancellár megtette.

Angela Merkel kedden Berlinben Mariano Rajoy spanyol kormányfővel folytatott megbeszélése után, kettejük közös sajtótájékoztatóján arra az újságírói kérdésre, hogy van-e Németországnak felelőssége a Magyarországról vonattal érkező menedékkérők ügyében, tekintettel arra, hogy Magyarország és Ausztria is a jogi helyzet tisztázását kéri Németországtól, a kancellár azt mondta, hogy “ami a beérkező szíriai menedékkérők kérdését illeti, őszintén szólva nem látom, hogy Németországnak lenne része a felelősségben”.

Németország “természetesen” a jelenlegi jogi szabályozást tartja érvényesnek és nap mint nap azt tapasztalja, hogy ezeket a szabályokat “teljesen nyilvánvalóan” nem tartják be.Ezért ki kell dolgozni egy közös menekültügyi politikát, és nem a “kölcsönös vádaskodással” kell foglalkozni, hanem “változtatni kell a dolgokon” – fejtette ki Angela Merkel.

A Németországba érkező szíriai menedékkérők nagyon nagy valószínűséggel megkapják a polgárháborús menekült státust, ami “a szíriai helyzetet látva nem lehet meglepetés, és minden európai országban hasonlóan kellene lennie” – mondta a német kancellár.

Németország és Spanyolország egyetért

Angela Merkel a megbeszélés után úgy nyilatkozott. Németország és Spanyolország egyetért a menekültválság ügyében, mindkét ország a terhek méltányos megosztását javasolja. Kijelentette: spanyol kollegájával egyetértenek egyebek között abban, hogy az európai uniós tartózkodásra nem jogosult menedékkérőket vissza kell juttatni hazájukba, az üldözötteket és háborús menekülteket pedig az egyes tagállamok “gazdasági erején, teljesítőképességén és a nagyságán” alapuló “méltányos” eljárás szerint szét kell osztani.

Mariano Rajoy kiemelte, hogy a menekültválság “a legnagyobb kihívás” az EU előtt. Hangsúlyozta, hogy az ügyet ketté kell bontani, külön kell kezelni a háborús menekültek, politikai üldözöttek kérdését és a “gazdasági okok által kiváltott migráció” kérdését.

Németország és Spanyolország abban is egyetért, hogy az Európai Bizottságnak össze kell állítania a biztonságos származási egységes listáját, Görögországban és Olaszországban pedig fel kell állítani a közös, uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokat.

Az üldözötteket a jogállamiság elveinek megfelelően, rendezetten és közösen kell elhelyezni, és a terhek megosztása során tekintettel kell lenni egyebek között arra, hogy mekkora a munkanélküliség az egyes tagországokban és hány menedékkérőt fogadtak be korábban. A gazdasági migrációval kapcsolatban pedig együtt kell működni a bevándorlókat kibocsátó országokkal, segíteni kell nekik a gazdasági fellendülés beindításában és ezt a segítséget össze kell kötni a bevándorlók visszafogadásáról

Ajánlott videó

Olvasói sztorik