Nagyvilág

Megérkeztek Münchenbe a Magyarországról vonattal elindult menekültek

Ott élő olvasónk elmondta: a hétvégén jótékonysági fesztivált is tartottak a legnagyobb helyi menekülttáborban, az emberek többsége segítőkészen fogadja az érkezőket.

Bajorországba nagyjából 2500 menekült érkezett meg vonattal Magyarországról kedd délutánig – tudósít az MTI. Müncbenbe mintegy 1900-an, az osztrák határnál fekvő Rosenheimbe további hatszázan érkeztek.

A müncheni főpályaudvaron enni- és innivalóval, valamint orvosi ellátással fogadták a menekülteket, a csecsemővel érkezők tiszta pelenkát is kaptak. A tartományi fővárosban spontán gyűjtés indult a javukra, de a müncheni rendőrség kedd délután azt kérte, hogy ne vigyenek már több élelmiszert és más holmit, mert mindenből van elég. A szövetségi rendőrség egyik szóvivője szerint többnyire nyugodt, időnként eufórikus volt a hangulat keddre virradó éjjel a főpályaudvaron, amikor megérkeztek az első szerelvények.

 Europress

A menedékkérőket a megérkezés után regisztrálják és a befogadóállomásokra szállítják. Miután hétfőn Magyarországról engedték vonattal távozni az embereket, hirtelen megugrott a menedékkérők száma, de nagyobb fennakadás nem történt. Bajorország ennek ellenére segítséget kért a többi tartománytól, a szomszédos Baden-Württemberg már jelezte, hogy segít. 

Üdvözlő ünnepet is tartottak Münchenben

Münchenből Friedrich Uta a Hír24-nek elmondta: nem okozott fennakadást, hogy egyszerre sokan érkeztek meg Magyarországról, de érezhető a jelenlétük. Az embereket érdekli, mi történik, de néhány hangos ellenző is odament a pályaudvarhoz, sörrel a kezében. A városban élők többsége támogatóan áll a menekültekhez, az ellenző sokkal kevesebb. A hangulatot jellemzi, hogy a legnagyobb helyi menekülttáborhoz a hétvégén jótékonysági fesztivált szerveztek, amire több ezren mentek ki a hőség ellenére. Ez egyfajta üdvözlő ünnep is volt a menekültek számára, ami azt éreztette velük, hogy Németországba megérkezve már nem kell félniük. Az önkéntesek a menekülttáborokban is segédkeznek – a létesítményekben addig vannak az emberek, amíg nem kapják meg a menekültstátuszt. Azután – beilleszkedésüket segítve – a városban szétszórtan helyezik el őket szociális lakásokba és a gyerekeket is óvodába, iskolába járatják. Az önkénteseket egyébként egy városi hivatal koordinálja, sok jelentkező van a feladatokra, hosszú várólisták vannak, így inkább anyagi segítségre számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik