Nagyvilág

Bajor belügyminiszter: nem küldik vissza a nem regisztrált menedékkérőket

Joachim Herrmann szerint még kedden kapcsolatba lépnek a magyar belügyminisztériummal. Nem értik, miért engedtek át regisztráció nélkül.

Bajorország nem küldi vissza a Magyarországról vonattal érkezett menedékkérőket, akiket Magyarországon nem regisztráltak, és a müncheni vezetés kapcsolatba lép a magyar kormánnyal, hogy tisztázza a helyzetet – mondta a bajor belügyminiszter kedden.

Joachim Herrmann a ZDF országos közszolgálati televízióban azt mondta, hogy “akik itt vannak, s akiket Magyarországon nem regisztráltak, azokat természetesen nálunk regisztrálják, és elhelyezik őket a befogadóállomásokon”.

Hozzátette: “Egyelőre nem tudom, hogy Magyarország miért engedte hirtelen elindulni ezeket a vonatokat ellenőrzés nélkül”, annak ellenére, hogy a magyar hatóságok eddig rendben regisztrálták a menedékkérőket. Elmondta, hogy még kedden kapcsolatba lépnek a magyar belügyminisztériummal, hogy tájékozódjanak az ügy hátteréről. Joachim Herrmann kiemelte, hogy “jó a kapcsolat” Magyarországgal, ami a rendőrségi együttműködésre is vonatkozik, és “Magyarország eddig egészen más irányvonalat követett”. Hozzátette, hogy a szövetségi belügyminisztérium is felveszi a kapcsolatot a magyar partnerekkel, hogy megtudják, miként alakul a helyzet a következő napokban.

“Szeretünk, Németország”

Joachim Herrmann egy másik, az N24 hírtelevíziónak adott keddi nyilatkozatában a menekültválságról általában véve azt mondta, hogy Bajorország “jelenleg valahogy még meg tudja szervezni” a menekültek ellátását, de “mindenkinek be kell látnia, hogy Bajorország és Németország sem tudna megbirkózni a feladatokkal, ha tartóssá válik a jelenlegi állapot”.
Közben a német szövetségi rendőrség azzal számol, hogy több száz újabb menedékkérő érkezik kedden vonattal Magyarországról a müncheni főpályaudvarra.

Kedd hajnalig több szerelvénnyel nagyjából 800-an érkeztek a bajor fővárosba. A szövetségi rendőrség egyik szóvivője szerint a főpályaudvaron többnyire nyugodt, és időnként “eufórikus” volt a hangulat. A vonatokról leszállók közül többen örömükben azt kiabálták angolul, hogy “Köszönjük, Németország”, és hogy “Szeretünk, Németország”, járókelők pedig élelmiszert, vizet adtak a Magyarországról érkezett menedékkérőknek. Az emberek egy részét még helyben regisztrálták, másik részét buszokkal szállították el a müncheni tartományi központi befogadóállomásra – számolt be online kiadásában az Abendzeitung című müncheni lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik