Külföld

Snowdent a bolíviai elnök gépén vitték volna ki Moszkvából

24.hu
24.hu

2015. 08. 31. 07:45

A WikiLeaks és Venezuela 2013-ban azt tervezte, hogy titokban kiutaztatják Moszkvából Edward Snowdent.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési gyakorlatát leleplező informatikus az orosz fővárosba szökött és ott ideiglenes menedékjogot kapott. A terv az volt, hogy Snowdent Evo Morales bolíviai elnök repülőgépén titokban Dél-Amerikába szöktetik – mondta el Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója az El Deber bolíviai újságnak, amely vasárnapi számában ismertette a beszélgetést.

“Először annak a lehetőségét vitattuk meg, hogy Snowdent Nicolás Maduro venezuelai elnök repülőgépén vigyük el Moszkvából” – mondta Assange az újságnak Ecuador londoni nagykövetségén, ahova 2012-ben menekült be és azóta is ott tartózkodik. A kiszivárogtató portál alapítója ellen európai elfogatóparancs van érvényben, ha elhagyná a követség épületét, azonnal letartóztatnák.

Bécsben kellett leszállniuk

Maduro gépét azonban az amerikai titkosszolgálat megfigyelés alatt tartotta, ezért felmerült, hogy Snowdent Morales elnök gépén szöktessék Dél-Amerikába. Abban az időben mind a venezuelai, mind a bolíviai elnök Moszkvában tartózkodott egy konferencián.

A tervet végül is feladták, mivel kiderült, hogy az európai kormányok nem fogják átengedni Morales repülőgépét a légterükön. A bolíviai elnök gépét arra kényszerítették, hogy szálljon le Bécsben. A repülőgép továbbrepülését csak azután engedélyezték, hogy meggyőződtek arról, hogy Snowden nincs a fedélzetén.Bolívia akkor az Egyesült Államokat tette felelőssé az incidensért. Morales többször is nyilvánosan kijelentette, hogy kész Snowdennek menedéket nyújtani Bolíviában.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.