Nagyvilág

Megzsarolták a marokkói királyt, de tagadnak az újságírók

A VI. Mohamed marokkói király megzsarolásával Franciaországban megvádolt két újságíró azt állítja, hogy nem ők kezdeményezték a pénzügyi megállapodást annak érdekében, hogy ne jelenjen meg az általuk írt kompromittáló könyv az uralkodóról.

“Nem én vagyok, aki javasoltam ezt a pénzügyi üzletet” – mondta Eric Laurent hétfőn az RTL francia kereskedelmi rádióban. A férfit csütörtök délután vettek őrizetbe kollegájával, Catherine Graciet-val együtt. A két független újságíró ellen a marokkói vezetés tett feljelentést Párizsban, amiért állítólag hárommillió eurót kértek azért, hogy ne jelentessék meg az általuk írt kompromittáló könyvet VI. Mohamedről. Szombaton vádat emeltek ellenük, azóta szabadlábon, rendőri felügyelet alatt védekezhetnek. 

“Egy magántranzakcióról van szó, ez az én munkám, jogom van eldönteni, hogy megjelentetem-e vagy sem” – hangsúlyozta Laurent. Hozzátette: “Nem voltam elég óvatos, de el sem tudtam képzelni, hogy ennyire ki akarnak minket csinálni” – tette hozzá.

“Senkit nem akartam soha megzsarolni, csapdába estem” – ezt Catherine Graciet mondta a Le Parisien című napilapnak adott interjúban. Őt is zsarolás és pénz kicsikarásával vádolják a hatóságok. “Ebben a történetében a palota tett javaslatot, a palota korrumpált” – tette hozzá. A nő azt elismerte, hogy pénz fogadott el, és ezzel gyengeséget mutatott. Ugyanakkor megígérte, hogy a könyv meg fog jelenni, és az “apokaliptikus” lesz az uralkodó család számára.

Kétmillió euró, ha nem írnak

A Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapban közölt leirat szerint Eric Laurent augusztus 11-én találkozott a marokkói király ügyvédjével és azt mondta neki, hogy “hárommillió eurót kér”. Az újságíró viszont azt állítja, hogy az ügyvéd vetette fel a tranzakció ötletét. “Es erre én azt mondtam, de anélkül, hogy hittem volna az egészben, ha tényleg leállunk a könyvvel, a témára való tekintettel, legyen hárommillió” – mondta az újságíró a Le Monde-nak. 

A két újságíró végül kétmillió euróért cserébe elfogadta, hogy soha többet semmit nem ír a marokkói királyról. Az üzletet csütörtökön egy utolsó megbeszélésen ütötték nyélbe, ahol a király ügyvédje 40-40 ezer eurót nyújtott át a két újságírónak. Időközben azonban Rabat feljelentést tett és a párizsi ügyészség előzetes eljárást indított. A két gyanúsítottat akkor fogták le, amikor távoztak az étteremből az előlegként átadott 40 ezer euróval.

Catherine Graciet azt állítja, hogy az első megbeszéléseken nem volt ott, a társszerzőjétől tudta meg, hogy Hicham Naciri, a király ügyvédje hárommillió eurót ajánlott fel nekik arra az esetre, ha a könyv nem jelenik meg. A nő csak az harmadik és egyben utolsó megbeszélésen volt jelen, ahol két órás tárgyalás után elfogadta a kétmillió eurós megállapodást, és a 40 ezer eurós előleget. 

Dicsérni szokás

“Tudom, hogy etikailag, morálisan ez nem túl szép, de jogilag nem látok benne semmi rosszat” – mondta az újságírónő. Hétfőn este a könyvet megrendelő Le Seuil kiadó jelezte, hogy nem jelenteti meg az eredetileg 2016 elejére tervezett művet. Az észak-afrikai országok szakértőjének számító újságírók 2012-ben már írtak egy kompromittáló könyvet VI. Mohamedről, amelyet betiltottak Marokkóban.

Az észak-afrikai térségben sokan a stabilitás zálogaként tekintenek a marokkói uralkodóra, akit azért is dicsérni szokás, amiért demokratikus reformokat hajtott végre és előmozdította a női jogokat Marokkóban. A bírálok szerint viszont VI. Mohamed király a demokratikus díszletek között diktátorként irányítja az országot. Az ügy kisebb diplomáciai zavart is okozott, miután Francois Hollande francia államfő szeptember közepén tesz látogatást Marokkóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik