Nagyvilág

Izland nyitva áll a menekültek előtt

Több mint 10 ezer izlandi állampolgár jelezte a Facebookon, hogy készen áll befogadni otthonába szíriai menekülteket.

A felhasználók Bryndis Björgvinsdottir írónőnek a közösségi oldalon vasárnap megjelent felhívására reagáltak, miszerint maguknak az izlandiaknak is kellene tenniük valamit, ha azt akarják, hogy a szigetország több menekültnek nyújtson otthont. Izland egy kvóta alapján 2015-ben és 2016-ban összesen csupán 50 menekültet fogad be.

“Egy hatéves gyermeket egyedül nevelő anya vagyok, és hajlékot tudunk biztosítani egy rászoruló gyereknek” – írta a Facebookon a kezdeményezésre válaszul Hekla Stefansdottir. “Tanárnő vagyok, és segítenék neki megtanulni beszélni, olvasni és írni izlandi nyelven, valamint abban is támogatnám, hogy beilleszkedjen az izlandi társadalomba. Van ruhaneműnk, egy ágyunk, játékaink és minden, amire egy gyereknek szüksége van” – írta. Sok más felhasználó hasonlóképp felajánlotta segítségét a menekülteknek.

“Úgy hiszem, az embereknek elegük van abból, hogy a Földközi-tengeren történtekről és a menekülttáborokról szóló híreket nézzék” – nyilatkozta a Rúv izlandi televíziós csatornának Björgvinsdottir, hozzátéve, hogy most már mindenki tetteket szeretne látni ebben az ügyben.

Eyglo Hardardottir izlandi szociális ügyi miniszter a Rúvnak elmondta, hogy a hatóságok első lépésként összegyűjtik a Facebookon megjelent valamennyi ajánlatot, és a tervek szerint ennek alapján növelik majd az országba várt menekültek számát. Mint a tárcavezető megjegyezte, nem akar pontos adatokat mondani, ugyanakkor hangsúlyozta, minden lehetőséget megvizsgálnak annak érdekében, hogy többen kaphassanak menedéket Izlandon.

A hivatalos izlandi statisztikák szerint az északi sarkkör közelében fekvő, 330 ezer lakosú vulkanikus szigeten tavaly összesen 1117 bevándorló lelt új otthonra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik