Nagyvilág

Németország különvonatokat küld Magyarországra a szíriai menekültekért

Az ARD német közszolgálati adó bécsi irodája úgy tudja: charterjáratokkal mentenék ki a szíriai menekülteket. A német kormányszóvivő és a német külügyminisztérium is cáfol.

Az informácoót az ARD Twitter-oldalán osztotta meg:

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, a magyar kormány semmilyen formában nem reagált arra, hogy Németország bejelentette: mostantól különleges eljárásban részesítik a szír menekülteket.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azonban hétfőn az MTI-nek arról beszélt: Németországnak tisztáznia kell az illegális bevándorlók jogi szabályozását az Európai Unión belüli utazásaival kapcsolatban. Kiemelte: “Az elmúlt napokban a magyarországi, azon belül is kiemelten a fővárosi pályaudvaroknál kialakult helyzetekben a magyar hatóságok mindenben az európai uniós és a hazai jogszabályoknak megfelelően, azok pontos betartásával jártak el.

Vasárnap több száz menekült csatlakozott a Keleti pályaudvarnál várakozó tömeghez. A tömeg kórusban skandálta angolul tervezett úti célját: “Németország, Németország!” és az ENSZ jelenlétét követelték.

A hvg.hu azt írja: Németország magyar nagykövetsége még nem erősítette meg az ARD értesüléseit.

Nem sokkal később Steffen Seibert német kormányszóvivő a Twitter mikroblogportálon azt írta, hogy “nincsenek különvonatok”, és “az uniós jog érvényes”, amely szerint “aki Magyarországra megy, annak ott kell regisztrálnia magát és ott kell lefolytatni a menedékjogi eljárást”. Az értesülésre a német külügyminisztérium is reagált, a Twitteren azt írták, hogy “tudomásunk szerint kacsáról van szó”.

Felszállhatnak a jeggyel rendelkezők

Az MTI és az M1 tudósítója szerint felengedik a nemzetközi járatokra a budapesti Keleti pályaudvaron azokat a menekülteket, akik érvényes okmányokkal és jeggyel rendelkeznek. Az M1 aktuális csatorna tudósítása szerint hétfő reggel óta emiatt hatalmas a sor a pályaudvar nemzetközi pénztárainál, a délelőtt 11-kor indult vonat pedig teljesen tele volt.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy mindenkit fölengednek a nemzetközi vonatokra. A tudósító csak magukat szíreknek vallókkal beszélt, akik azt mondták: tudomásuk szerint elutazhatnak Münchenig a vonattal. 

Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője az MTI érdeklődésére azt mondta: nemzetközi vonatjegy személyi okmányok felmutatása nélkül vásárolható, a kalauz pedig csupán azt ellenőrzi, hogy az utas rendelkezik-e érvényes vonaljeggyel az érintett vonatra. Útiokmányt kizárólag a rendőrök kérhetnek – tette hozzá a szóvivő. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata későbbre ígért tájékoztatást.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik