Nagyvilág

Lehallgatási botrány: kivizsgálását kért Obamától a japán kormányfő

Abe Sindzó japán kormányfő a lehallgatási ügy kivizsgálását kérte szerdán az amerikai elnöktől, miután néhány hete a WikiLeaks kiszivárogtató portál közzétette, hogy Washington magas rangú japán kormányzati tisztségviselők és üzletemberek után kémkedett.

Szuga Josihide elmondta, Obama és Abe telefonbeszélgetést folytatott egymással. Az egyeztetés során Szuga szerint a japán miniszterelnök “súlyos aggodalmának” adott hangot, és megjegyezte: “ha ez igaz, az megrendítheti bizalmas viszonyunkat”.

Obama bocsánatot kért a miniszterelnöktől. A kormányszóvivő szerint azt mondta, “végtelenül sajnálja, hogy ez az ügy hatalmas vitát gerjesztett a szigetországban”. Egy korábbi, Joe Biden amerikai alelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében Abe ugyancsak kifejezte az eset miatti nyugtalanságát.

A japán kabinet már augusztus elején jelezte, ha a lehallgatásról szóló vádak beigazolódnak, az “nagyon sajnálatos” lesz a két ország viszonyára nézve. Mindenesetre Tokió reakciója Párizshoz és Berlinhez képest visszafogottnak tűnik. Korábban mind Franciaország, mind Németország esetében felmerült, hogy Washington lehallgatta néhány kormányzati tisztségviselőjét.

A WikiLeaks július 31-én tett közzé olyan dokumentumokat, amelyek szerint Washington magas rangú japán kormányzati tisztségviselőket, japán üzletembereket, valamint a japán jegybank elnökét is lehallgatta.

Japán és az Egyesült Államok régóta szövetséges országoknak számítanak, rendszeresen egyeztetnek védelmi kérdésekről.

Szuga azt mondta, Abe és Obama gazdasági ügyekről is egyeztetett a szerdai telefonbeszélgetésben. A kormányszóvivő ezzel az utóbbi napokban a kínai pénzügyi piacon érzékelhető bizonytalanságra, és ennek a világpiacokra való átgyűrűzésére utalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik