Nagyvilág

Törökországban látja a menekültválság megoldását a Der Standard

menekülttábor törökországban (Array)
menekülttábor törökországban (Array)

Az osztrák lap szerint a környező országokban borzasztó életkörülmények várják a menekülteket, ezért kénytelenek tovább jönni. Európa segíthetne.

„Ellentétben azzal, amit gyakran állítanak, a szíriaiak és irakiak nem Európába jönnek, amikor az életüket féltik” – írja az osztrák Der Standard. A lap emlékeztet: a háború sújtotta térségből előbb a szomszédos Jordániába, Libanonba és Törökországba jutnak el az emberek, ahol már nem fenyegeti őket a halál, de borzasztó életkörülmények közt találják magukat.

Ezek az országok nagyot teljesítettek a menekültek megsegítése terén, de Európa és a nagy nemzetközi szervezetek cserben hagyták őket – állapítja meg a lap. A cikk szerzője szerint számos lehetőség lett volna a régióban a menekültek helyzetének javítására, de ezeket rendre elszalasztották.

„Még most is lehetséges volna Törökországgal olyan megállapodást kötni, amelynek értelmében az európai uniós tagállamok éves szinten több milliárd eurót biztosítanának arra, hogy a menekülteket befogadó táborok településekké alakulhassanak, ahol lehetséges emberhez méltó életet élni az egykori szülőföld közelében” – hangsúlyozta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik