Nagyvilág

Porosenko: Ukrajna orosz agressziónak van kitéve

hollande, merkel, porosenko (Array)
hollande, merkel, porosenko (Array)

A délkelet-ukrajnai válságról egyeztetett az ukrán és a francia államfő, valamint a német kancellár Berlinben.

Jelentős az elmaradás a délkelet-ukrajnai válság békés rendezését szolgáló minszki folyamat teljesítésében – állapította meg Angela Merkel német kancellár azon a hármas találkozón, melyet Francois Hollande francia és Petro Porosenko ukrán államfővel közösen tartott. Továbbra sincs teljes körű tűzszünet a válságövezetben, az EBESZ megfigyelő missziója pedig nem tudja akadálytalanul végezni munkáját – közölte Merkel.

A német kancellár megállapításaival Hollande és Porosenko is egyetértett. Az ukrán államfő azt mondta: a minszki megállapodásnak nincs alternatívája, szerinte a teljesítés azért akadozik, mert hazája orosz agressziónak van kitéve.

Merkel szerint nincs jelentősége annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vett részt a megbeszélésen, mert az egyeztetések különböző formában és különböző szinteken folyamatosak. A minszki megállapodást egyébként az utóbbi hetekig nagyjából tiszteletben tartották a felek, amikor a fegyveres összecsapások ismét hevesebbé váltak. A szakadárok és az ukrán vezetés közti konfliktusban már több mint 6800-an haltak meg tavaly április óta, köztük több száz civil.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik