Nagyvilág

Menekültáradat: „egyhamar nem szűnik meg, és egész Európát sújtja”

Menekultek-Macedoniaban(960x640).jpg (Array)
Menekultek-Macedoniaban(960x640).jpg (Array)

Több mint hétezer migráns érkezett vasárnapra virradóra Macedóniából Dél-Szerbiába.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) vasárnap késő este közzétett közleményében közölte ezeket az adatokat. Néhány órával korábban Bratislav Grasic szerb védelmi miniszter ötezer ember érkezéséről tájékoztatott. Az UNHCR szerint a határ túloldalán még százak várnak a belépésre, és még több migráns jövetele várható. Az ENSZ-szervezet segítséget nyújt a helyi hatóságoknak és humanitárius szervezeteknek az érkezők befogadásához és ellátáshoz a presevói tranzitközpontban. Az UNHCR élelmiszerrel látta el őket, és a szerbiai kormány kérésére több matracot, takarót, sátort és szálláshelyet próbál szerezni számukra.

A macedón kormány arról biztosította az ENSZ-szervezetet, hogy nyitva fogja tartani a határt azok előtt, akik az országukban dúló fegyveres konfliktus elől menekülnek. Az UNHCR közli, hogy Görögországnak és Macedóniának többet kell tennie a probléma kezeléséért, amely – mint fogalmaz – “egyhamar nem szűnik meg, és egész Európát sújtja”. Az UNHC felszólította az európai uniós tagországokat, hogy fokozzák a Görögországnak, Macedóniának és Szerbiának nyújtott segítséget.

A Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold segélyszervezetek ezzel egy időben nemzetközi összefogásra szólítottak az Nyugat-Balkánon át Európába érkező migránsok megsegítése érdekében. “Magasabb szintű együttműködésre és közös erőfeszítésekre van szükség, hogy kielégítsék a veszélyeztetettek humanitárius szükségleteit” – áll a két szervezet közleményében, amely szerint az elkövetkező napokban a görög szigetekről érkezők számának drámai növekedése várható.

A Görögországból érkező menekültáradatnak Macedónia múlt csütörtökön rendőri kordonnal próbált gátat vetni, de több ezer bevándorló ennek ellenére áttört a határon. Ezek után a macedón hatóságok pótlólagos vasúti kocsikat és buszokat is forgalomba állítottak, hogy felgyorsítsák a migránsok áthaladását az országon. A korábbi tömegtülekedések után vasárnap – a helyi beszámolók szerint – a migránsok fegyelmezett sorokban várták, hogy feljussanak a járművekre, melyek Szerbiába viszik őket. Utána Magyarország az úti céljuk, onnan nyitva áll előttük az Európai Unió, amelynek területén nagyrészt szabadon utazhatnak egyik országból a másikba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik