Nagyvilág

Folytatódik a propaganda, ha Phenjan nem kér bocsánatot

észak-koreai rakéta (Array)
észak-koreai rakéta (Array)

A dél-koreai államfő bejelentette, hogy országa folytatja a határon túlra, a phenjani rezsim ellen irányuló propagandatartalmú műsorszórást, hacsak Phenjan nem kér bocsánatot a közelmúltbeli fegyveres provokációkért.

“Világos bocsánatkérésre van szükség, illetve olyan intézkedésekre, amelyek megakadályozzák az ilyen provokációk és feszült helyzetek megismétlődését” – idézte az elnöki hivatal közleményében Pak Gun Hje államfőt, aki a tanácsadóival tartott egyeztetésen mondta ezt. Az államfő leszögezte, hogy ellenkező esetben a kormány megfelelő lépésekhez folyamodik, és folytatja hangszóróival a phenjani rezsim elleni propagandát. Pak Gun Hje ugyanakkor azt is mondta, hogy országa minden tőle telhetőt megtesz a béke érdekében, ha a két országnak sikerül enyhítenie a feszültséget a kétoldalú tárgyalásokon.

A dél-koreai elnöki hivatal közleményének kiadásával egy időben hétfőn már huszadik órája folytatódtak a szombat este kezdődött kétoldalú maratoni tárgyalások a határ menti Panmindzsonban. Dél-Koreát az elnöki hivatal nemzetbiztonsági főnöke és az országegyesítési miniszter képviseli, Észak-Korea nevében a néphadsereg politikai főirodájának igazgatója és a Koreai Munkapárt (kommunista párt) titkára tárgyal a feszültség enyhítéséről. Részletek nem szivárogtak ki a megbeszélésekről.

A Koreai-félszigeten azután éleződött ki a feszültség, hogy a dél-koreai hadsereg Észak-Korea felé kilőtt tüzérségi sorozatok tucatjaival válaszolt csütörtökön arra, hogy a területén egy feltételezhetően északról kilőtt lövedék csapódott be a phenjani rezsim elleni propagandát harsogó hangszóróinak irányában.

A két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben az előző héten felrobbant egy akna és súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát. Az eset arra késztette Szöult, hogy tizenegy év után újraindítsa a határon túlra irányuló, propagandatartalmú műsorszórást. Észak-Korea tagadta, hogy aknát telepített az övezetbe.

Phenjan a múlt csütörtökön ultimátumot adott Szöulnak, hogy amennyiben nem hagy fel a propagandával, szombaton dél-koreai idő szerint délután öt óráig (magyar idő szerint délelőtt tíz óráig), katonai lépéseket fog tenni. Az észak-koreai ultimátum határideje már lassan két napja lejárt, de semmilyen incidens nem történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik